dodik-vladaБАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је Срни да је књижење само такозване војне имовине један од уступака на које су, зарад уласка у власт, спремни Младен Босић, Младен Иванић и Драган Чавић, а то је у својој колумни јавности открио британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон.

„Не знам шта су СДС, ПДП и НДП обећале Бакиру Изетбеговићу и британском амбасадору, али ни војна ни било која друга имовина неће се моћи књижити без сагласности Републике Српске. Да је та имовина могла да буде укњижена на основама на које се упорно позива Бакир Изетбеговић, а ево и британски амбасадор, она би до сада и била укњижена“, истакао је Додик.

На питање Срне да прокоментарише Фергусонову тврдњу да је „владајућа коалиција на нивоу БиХ и Федерације БиХ већ договорила да најзад проведе одлуку Уставног суда у и војну имовину званично региструју на државу“, председник Српске је рекао да је непримерено да амбасадор једне тако важне државе уопште тумачи одлуке Уставног суда друге државе, а још је неприкладније ако то погрешно чини.

„Имовина је унутрашње питање БиХ, и не видим ниједан разлог због кога би се било који амбасадор уопште мешао у унутрашње ствари друге земље“, истакао је Додик.

Он је подсетио да је Република Српска давно рекла на који начин може да се реши питање књижења имовине и то је дефинисано пре две-три године у Бањалуци.

„Ми не желимо да се одвоји питање војне од остале имовине, јер видимо скривену намеру и овог амбасадора да ‘ували’ БиХ у НАТО, а онда да овде остане високи представник који би заједно са НАТО савезом моделирао политички систем зато што није решена остала имовина у БиХ“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је могуће да су ставови Српске некоме досадили, али да је то проблем амбасадора који се мешају у унутрашња питања БиХ.

„Позивање на Уставни суд и наводно неку одлуку показује да амбасадор не говори истину. Уставни суд јесте забранио примену нашег закона који смо донели, али је наложио да органи у оквиру БиХ договоре решење“, рекао је Додик.

Књижење такозване војне имовине, истакао је он, не може се извршити без правног основа, односно доношења одговарајућег закона, који би третирао не само војну, већ целокупну имовину у БиХ.

„Закон је требало да буде донесен након договора политичких лидера 9. марта 2012. године, међутим опструисале су га странке из ФБиХ,  јер су тражиле да се књижи само војна имовина. Без споразума ентитета о тако важном питању неће бити могуће укњижити ни војну ни осталу имовину у БиХ, и то смо више пута поновили“, поручио је председник Додик.

Он је рекао да свим амбасадорима у БиХ може само препоручити да се не баве унутрашњим питањима, јер то није њихова надлежност, и да не компликују ситуацију, већ да покушају да помогну.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Додик о књижењу војне имовине у БиХ

* Обавезна поља