savetnik-vucicaБЕОГРАД – Сваки четврти државни службеник, запослен у републичкој админситрацији саветује некога. Од око 28.000 службеника, њих 7.553 има звање саветника.

Највише их је у министарствима, правосудним органима и органима у саставу минситарстава. Осим тога, министри и потпредседници Владе имају право да ангажују посебне саветнике, којих је за сада више од 30, с обзиром на то да још нису сви чланови кабинета Александра Вучића искористили могућности које им даје одлука Владе о броју посебних саветника и мерилима за накнаду за њихов рад.

У централној администрацији Србије, има око 28.000 запослених, кажу за “Блиц“ у Министарству државне управе и локалне самоуправе. Србија, у односу на земље региона, има врло малу централну админситрацију, нааводи “Блиц“.

Звање саветника је законски термин којим се одређује државни службеник који обавља државно-службеничке послове са високом стручном спремом (звања су од млађег до вишег саветника), а то су послови писања закона, израде анализа и праћења стања области, спровођења закона, решавањау управном поступку…Поред саветника, постоје службеници са вишом школом (стручни сарадници) и средњом (референти).

На крају постоје и “намештеници“ који обављају послове подршке, као што су возачи, секретарице.

Сам број од 7.553 запослених са звањем саветника на републичком нивоу, што је податак од јула 2014. говори о томе да послове креирања политке, закона, и друге најкомплексније делатности у управи обављају људи са високом стручном спремом, објаснили су у Министарству.

Кад је реч о самим министарствима, у њима је, ако се изузму ресори одбране и унутрашњих послова, сваки осми запослени са звањем саветника. Највише је саветника у Минситарству трговине, туризма и телекомуникација.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија има више саветника него цела ЕУ

* Обавезна поља