veljko-odalovicБЕОГРАД –Генерални секретар Владе Србије Вељко Одаловић изјавио је данас да, уочи 21. јануара и почетка преговора са ЕУ, Србија нема разлога за забринутост, јер је урадила све што је било потребно и пред њу постављено као захтев.

Одаловић је истакао да је циљ да се направи „кровна кућа” – заједница српских општина, „да будемо присутни на простору Косова и Метохије”, да наш народ остане да живи на том простору и да постоји механизам заштите права људи, али и права и интереса државе Србије.

Србија је без икакве резерве и упитника добила датум за почетак преговора са ЕУ и спрема се за фазе кроз које пролази свака земља која улази у процес европских интеграција, рекао је Одаловић, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.

Одаловић је истакао да је на прелазима Мердару, односно Јарињу и Брњаку успостављен комплетан механизам, који до сада функционише и да се приводе крају решавања питања матичних и катастарских књига.

Генерални секретар Владе Србије је рекао да је правосуђе једно од питања око кога је било највише спора и да је Београд у тој области понудио конструктивна решења, али да је Приштина „подигла рампу” и напустила преговарачки сто.

Он је објаснио да Комисија ЕУ, формира преговарачки оквир, док Београд ствара свој и да предстоје договори у областима као што су правосуђе, безбедност или питање граница.

Одаловић, који је био члан српске делегације у Бриселу, рекао је да су формирана одговарајућа тела у којима су стручњаци и да ће највиши државни функционери управљати целим овим процесом.

Одаловић је навео да је понуђено неколико тема о којима би требало да буде речи у наставку разговора и изразио наду да ће поједина питања као што су имовинска или још неких стратешких ажних докумената бити решавана у директном дијалогу.

Одаловић је изразио наду да ће поглавље 35, које ће садржавати највећи део осталих проблема везаних за Косово и Метохију, бити сведено на ниво, који ће бити што је могуће више поштеђен политичких условљавања.

Он је оценио да Београд реализује све што је обећао, док је Приштина панично почела да повлачи потезе који представљају страховите опструкције онога што је договорено, као што је блокада формирања Заједнице српских општина.

„Овде се ради о практичној имплементацији и стварању услова за интегрисање српске заједница на простору на којем живе. Нама не требају паралелне институције”, нагласио је Одаловић.

Одаловић је додао да су избори на Косову и Метохији легализовали у пуном капацитету српске представнике и у ЕУ и у Београду и да их мора прихватити и Приштина.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија испунила све захтеве

* Обавезна поља