IVICA DACICБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је енергетски споразум Србије и Русије, који је потписан у децембру 2008. године у Москви, политички споразум и да је крајње време да они који су га потписали кажу нешто о томе.

„Докле ће ова коалиција да брани тај споразум, који је потписан у време владе Војислава Коштунице и када је председник Републике био Борис Тадић. Отворите уста и кажите нешто о томе, кажите што сте то потписали, чуо сам у Инсајдеру да је Борко (Стефановић) водио неке преговоре о томе, па објасните зашто сте то дали тако, зашто смо дали под тим условима”, поручио је премијер посалнику Олгици Батић коју је интересовало зашто Србија нема повлашћене услове као Украјина.

Дачић је Батићевој рекао да зна да демократе сада нису у влади да би њима поставила то питање и додао да неће бити у блиској будућности, али да могу да одговоре преко медија.

„Тадић је био на потписивању тога, искоришћено је упредизборној кампањи, јер је тебало сликати се с (Владимиром) Путином пред изборе, то је урађено да би се нашкодило (Томиславу) Николићу. Хоћете да одговорите више Србији на то питање, ми смо били тада у опозциији, испрсите се и кажите – јесмо, то смо урадили, ми следимо оно што сте ви потписали, а то сте урадили због политичког маркетинга и сликања с Путином пред изборе”, рекао је премијер.

Дачић је замолио министра грађевинарства Велимира Илића, који је такође тада био министар, да објасни како су ти преговори текли, јер је њему доста да одговара за нешто што је неко потписао пре више година, а да је спреман да одговара за оно што влада сада ради.

Дачић је такође прецизирао да на та питања не могу да одговоре ни он, ни први потпредседник владе Александар Вучић, ни председник Николић, али могу Тадић, Коштуница и министар Илић.

Министар Илић, који такође присуствује седници, прихватио је молбу и рекао да је тадашњи политички врх био једногласан, али да је дошло до великог проблема и прецизирао да се све то дешaвало пред председничке изборе у Србији.

„Били су председнички избори, председник Србије отпутовао је неколико дана раније у Москву да припреми потписивање, премијер је дошао са нама министрима и није могло да се договори ко ће да потпише…, ја сам био неутралан, између два табора, и влада је била једногласна да ја као неутрална личност у том систему, јер нисам био ни за Бориса, ни за ово друго, то да потпишем”, испирчао је Илић посалницима.

Он је додао да је „настао циркус, када је требало да се потпише споразум, јер Коштуница није имао где да седене, премештали су столицу све док тадашњи премијер Русије Владимир Путин није затражио да се столица врати”.

„Завршило се тако што су сви присуствовали потписивању”, закључио је Илић.

Батићева је питала министарку енергетике Зорану Михајловић зашто Србија не купује директно гас, већ преко чак два посредника, што, према њеном мишљењу, допирноси лошим пословним резултатима ЈП „Србијагас”.

Батићева је питала и зашто се не раскине тај уговор када је и Фискални савет упозораво да успех фисклане консолидације зависи од тога шта ће бити са „Србијагасом”.

„Земља која има мањински удео у компанији која гради Јужни ток, па зашто онда и Србија, као и Украјина не добије нижу цену гаса. Да ли то значи да зависимо само од добре воље Гаспрома”, питала је Батићева.

Минситарка Михајловић је одговорила да се разговара како да се реши финансијски проблем који постоји у „Србијагасу”, да не би направио проблем у буџету и да ће то питање бити решењо брже него што се мисли.

„Када помињемо Украјину, не заборавите где се она налази и колико је значајна за Русију и ЕУ, а наше место није толико значајно, различите су нам позиције”, одговорила је Михајловићева и нагласила да се не ради о економским, већ политичким и другим позицијама.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Нови напад на енергетски споразум са Русијом

* Обавезна поља