cepurin medija centarРуски амбасадор у Србији Александар Чепурин изјавио је да је Србија војно неутрална земља и оценио да је сарадња и са Западом и са Истоком у интересу српске војске и безбедности.

– Русија никада није стављала примедбе Србији у вези са активним развојем њене сарадње и војним вежбама са западним земљама, укључујући САД, као и НАТО. Географска позиција омогућава Београду да сарађује паралелно и са Истоком и са Западом, и са Севером и са Југом – рекао је Чепурин за „Спутњик“.

На питање зашто поједине западне земље имају примедбе на заједничке вежбе српских и руских војника, Чепурин је рекао да проблем умногоме јесте у логици Запада, која је таква да је свака сарадња у војној сфери усмерена против некога, док Русија истиче да је међународна сарадња неопходна за јачање борбене приправности војске и за проширење узајамног разумијевања у свијету.

– Спремна за ратовање, увежбана војска јесте гаранција мира у земљи – навео је Чепурин.

Руски амбасадор сматра да је раније постојала доминација Запада у свету и да се може рећи да се целим светом управљало из једног центра.

– Међутим, сада се ствари мењају и постоји мноштво објективних разлога да ће се овај процес развијати. Србија може потпуно да обезбеди своју безбедност ван блокова. Још више од тога, таква безбедност ће бити много поузданија. Сарадња са Русијом је природна још и због тога што већина Срба види у Русији и у руском народу блиског и јасног партнера и пријатеља – навео је Чепурин.

Темељ мира на Балкану

Чепурин каже да је „јака Србија темељ мира на западном Балкану“.

– То се потврђује и овим корацима које Београд предузима у поледње време, пружајући руку помирења својим суседима – рекао је Чепурин.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија је војно неутрална земља

* Обавезна поља