putin-kartaМОСКВА -Прерано је говорити о учешћу Русије у војним операцијама против Исламске државе (ИС), рекао је данас руски председник Владимир Путин, у тренутку када САД проверавају наводе о присуству руских трупа у Сирији.

На питање да ли би Русија могла да узме учешће у операцијама против ИС, Путин је рекао: „Разматрамо разне опције, али за сада није у плану оно о чему причате“, преноси АФП.

Он је, како наводи агенција РИА Новости, указао да је за сада прерано говорити о спремности Русије да „то уради данас“, али је истакао да Москва већ пружа Сирији прилично озбиљну помоћ у опреми, војницима за обуку и оружју.

Путин је напоменуо да Русија шаље војну опрему Сирији у складу са уговорима потписаним пре пет до седам година.

Руски председник је, такође, говорећи на међународном економском форуму у граду Владивосток на крајњем истоку земље, критиковао ваздушне нападе САД на ИС као неефикасне.

Бела кућа је јуче саопштила да помно прати наводе према којима Русија изводи војне операције у Сирији и упозорила да би такве акције, уколико се потврде као истините, биле „дестабилизујуће и контрапродуктивне“, подсећа француска агенција.

Коментари су се појавили након што су на налогу на једној друштвеној мрежи повезаном са сиријским борцима објављени снимци који, наводно, приказују руске авионе и беспилотне летелице у близини покрајине Идлиб.

„Мигрантска криза због спољне политике Запада“

Корен актуелне мигрантске кризе је у погрешној спољној политици Запада, посебно САД, на Блиском истоку и северној Африци, рекао је данас руски председник Владимир Путин.

„Каква је то политика? То је политика наметања својих стандарда, не узимајући у обзир историјске, верске, националне и културне специфичности региона. То је првенствено политика наших америчких партнера“, рекао је Путин новинарима на Источном економском форуму у Владивостоку.

Он је додао да је изненађен како амерички медији критикују Европу због окрутности према мигрантима.

„САД уопште не осете прилив миграната, док Европа, која слепо следи инструкције Вашингтона, подноси највећи терет“, рекао је Путин, додајући да се ова криза могла и очекивати, пренио је ТАСС.

Према подацима Европске комисије, од почетка године више од 400.000 миграната званично је затражило азил у 28 земаља чланица ЕУ.

Број миграната могао би да достигне један милион, што је пет пута више у односу на прошлу годину.

„Основати међународну коалицију за борбу против екстремизма“

Руски председник Владимир Путин предложио је данас оснивање међународне коалиција за борбу против екстремизма, додајући да је о тој иницијативи разговарао са америчким председником Бараком Обамом. Путин је такође рекао да су корени мигрантске кризе у спољној политици Запада „наметања стандарда“.

Путин је рекао новинарима на маргинама Источног економског форума у Владивостоку да је о таквој коалицији разговарао и са лидерима Турске, Саудијске Арбије, Јордана и другима.

– Ми заиста желимо да направимо неку врсту медјународне коалиције за борбу против тероризма и екстремизма –  рекао је Путин.

-Ми смо о томе имали консултације са нашим америчким партнерима. Ја сам лично разговарао са америчким председником Бараком Обамом –  рекао је Путин.

Руски председник рекао је данас да је сиријски председник Башар ал-Асад спреман да одржи превремене парламентарне изборе и могао би да дели власт са „здравом“ опозицијом.

Москва је и раније рекла да не жели збацивање са власти сиријског председника, апелујући на друге земље, укључујући САД и Саудијску Арабију, да сарађују са Дамаском у борби против заједничког непријатеља – „Исламске државе“.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин о операцијама против ИСИЛ-а и мигрантској кризи

* Обавезна поља