На донаторској конференцији у Бриселу шест држава уплатило донацију БиХ, али не и Србији

На донаторској конференцији за санирање мајских поплава у Србији и БиХ која је у Бриселу одржана 16. јула, према подацима до којих је дошла „Политика”, Немачка, Данска, Хрватска, Пакистан и Египат су у групи држава које су донацију упутиле Сарајеву, али не и Београду. Јерменија је једина земља из које је Србији, али не и БиХ, стигла донација на овој конференцији.

Тако је, рецимо, Данска на име помоћи поплављенима у БиХ донирала седам милиона евра, Немачка је за Сарајево издвојила пет милиона евра, Хрватска 1,328 милиона евра, Пакистан 740.000 евра, а Египат 25.000 евра. Јерменија је, пак, Србији уплатила 74.000 евра.


Обреновац, 16. маја 2014. године (Фото Р. Крстинић)

Приликом редовног сусрета са новинарима почетком овог месеца, министар спољних послова Ивица Дачић је говорећи о овој конференцији рекао да ће подаци бити занимљиви за неку анализу. Коментаришући јуче ову листу, Дачић је за наш лист рекао да ипак треба напоменути да то не значи да ове државе нису уопште дале новац Србији или да неће дати по неком другом основу, па истиче да се ради само о донацијама уплаћеним на конференцији у Бриселу.

Занимљиво је, међутим, и то што су, рецимо САД, у Бриселу далеко више новца донирале БиХ него Србији. Тако је Сарајеву уплаћено 14,400 милиона, а Београду два милиона евра. Двоструко више новца БиХ је стигло из Чешке, док су исту суму, примера ради, уплатиле Француска, Аустрија, Јапан, Швајцарска…

Русија је, пак, међу малом групом држава које нису дале никакву донацију у Бриселу, али су различиту врсту помоћи донирали пре конференције.

Државе су новац уплаћивале и за прекограничне пројекте Европске комисије којима ће бити саниране последице поплава у општинама у Србији и БиХ које се налазе уз међудржавну границу. Највише новца у ту сврху, два милиона евра, уплатила је Италија, Хрватска је донирала 552.000, а Словенија 450.000 евра.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија и лажни донатори

* Обавезна поља