На једној од сесија у оквиру самита „Један појас – један пут” у Пекингу, руски председник Владимир Путин говорио је о активностима Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), коју коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија и том приликом изјавио:  „У току су преговори о трговинском споразуму и економској сарадњи са Кином, о слободној трговини са Израелом, као и споразуми о покретању консултација са Србијом, Египтом, Ираном, Индијом и Сингапуром”.(1)

Ово је несумњиво још једна добра вест за Србију, будући да се тумачи како овакав Путинов наступ значи да преговарачки тим ЕАЕУ за Србију, који већ постоји, практично добија овлашћење да уђе у фазу формалних преговора са српским преговарачима око усаглашавања текста споразума о слободној трговини, који ће Србији омогућити приступ тржишту од преко 180 милиона људи.

Како истиче Министар трговине, Расим Љајић, до сада су са преговарачима ЕАЕУ вођене две рунде техничких разговора у којима су обе стране представиле своје позиције. “Наша позиција је” – истиче Љајић – “да задржимо све оне олакшице које имамо по споразуму о слободној трговини са Русијом и да им, ако је могуће, придодамо још пет производа – „Фијатове” аутомобиле, живинско месо, неколико врста сирева, цигарете и шећер”.(2)

Нараво, остаје да се види да ли ће тим ЕАЕУ прихватити позиције наших преговарача, посебно по питању “Фијата” за који је јасно да није српски производ, али то су технички детаљи који ће сигурно бити усаглашени. У то верује и Расим Љајић који поручује: “Ми бисмо волели да склопимо тај споразум до краја ове године, али то не зависи (само) од нас”.

Лепо је овако нешто чути од министра Љајића, не само због тога што би потписивање Споразума о слободној трговини са ЕАЕУ, поред свих осталих добробити, било и додатни магнет страним инвеститорима да улажу у Србију и тако на посредан начин отворе себи пут на ово огромно тржиште, већ и зато што је он био незаобилазни део свих проевропских постпето-октобарских влада, које су реалну сарадњу са Русијом спутавале колико су могле зарад бриселских испразних илузија. 

Но, времена се мењају. Сада нам Љајић поручује: „Све док не постанемо пуноправна чланица ЕУ, имамо право да задржимо споразуме о слободној трговини са земљама које су ван ЕУ”.

Знамо то, министре. Баш као што и знамо да ћете остати део нове владе, којој се неће променити само премијер.

И зато, желимо Вам да што пре потпишете Споразум са ЕАЕУ, као и добру сарадњу са будућим колегом Зукорлићем. А за ЕУ не брините. Ако се икада и довучемо до тамо, можда ће они већ имати сличан споразум са ЕАЕУ. Ако, због растрзаности између Ријада и Брисела, још нисте чули Путин им је са прошлогодишњег Међународног економског форума у Санкт Петербургу већ упутио позив да се као партнери прикључе пројекту ЕАЕУ. Брзо ће схватити да ће им то можда бити једини спас …

____________________________________

(1) www.politika.rs/scc/clanak/380740/EAEU-nije-prepreka-za-EU

(2) Исто

(3) Исто


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија, министар Љајић и ЕАЕУ

* Обавезна поља