isil03БАГДАД – Исламистичка милитантна група ИСИЛ, која је прогласила калифат, односно исламску државу на територијима у Ираку и Сирији, објавила је петогодишњи план за глобалну доминацију. План је приказан на карти са јасним обрисима територија које сунитски милитанти и њихов вођа Абу Бакр ал-Багдад планирају да освоје, а у њих је спада и Србија.

Осим балканских држава, Аустрије, Мађарске и дела Украјине, калифат би требало да обухвата и Шпанију, Блиски исток, северну Африку и велико подручје Азије, а у њему би владали строги шеријатски закони.

Ал-Багхдад проглашен је калифом Ибрахимом и вођом „свих муслимана у свијету“, а групација је муслимане позвала да „искажу вјерност“ новом владару те „одбаце демократију и остало смеће са запада“. Након проглашења калфата, ИСИЛ је промијенио име у „Исламска држава“.

Подсетимо, на челу ИСИЛ је немилосрдни, али и мистериозни Абу Бакр ал-Багдади, којег су многи већ прозвали новим Осамом бин Ладеном, а Американци нуде 10 милиона долара за његову главу. Описују га као изразито амбициозног насилника врхунских тактичких способности, али о њему као особи познатих детаља нема много.

Објављене су тек две његове фотографије, а и њихова аутентичност се доводи у питање, с обзиром да се Багхдади наводно риетко открива и сопственим суборцима, којима се обраћа скривајући лице маском. Због тога је један од његових надимака и „Невидљиви шеик“.

Осим што крије лице, често се и лажно представља тако да је постао неухватљив.

„Ухапсили смо или убили барем шест људи који су носили његово име. Он је као утвара која се стално негде другде указује. Више нисам сигуран шта је о њему истина, а шта измишљотина“, изјавио је некадашњи заповедник британских специјалних војних снага сер Грјем Ламб и додаје да Багдад као једна особа можда ни не постоји.

Иначе, ИСИЛ је основан 2004. године и одмах тада је постао придружена чланица ал-Каиде. У међувремену је преузео контролу над свим ал-Каидиним операцијама у Ираку, али у фебруару је централа терористичке мреже коју је основао Осама бин Ладен објавила да не жели имати никакве везе с Багдадијевом групом.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија на мапи ИСИЛ-а

* Обавезна поља