milan-jankovic-privredna-komora-BG.pngБЕОГРАД – Београдска полиција је по налогу Вишег јавног тужилаштва ухапсила Милана Јанковића (58), председника Привредне коморе Београда, саопштено је из МУП-а Србије. Одређено му је полицијско задржавање до 48 часова. Ухапшена је и Ивана З. (56), генерални секретар Привредне коморе Београда. Обоје су осумњичени за злоупотребу службеног положаја одговорног лица.

Полиција сумња да је Јанковић Управном одбору Привредне коморе Београда поднео захтев за решавање стамбеног питања, наводећи да нема стан. Осумњичена Ивана З. је са Јанковићем закључила уговор о закупу стана од 102 квадратна метра у Београду, који је купила Привредна комора Београда.

„Истог дана када је стан купљен, Јанковић је поднео захтев за откуп и уз то приложио документацију и изјаве чланова породице у којима је наведено да немају решено стамбено питање. Осумњичена Ивана З. је истог дана, иако је знала да Јанковић већ има стан, закључила са њим уговор о откупу. Осумњичена је то урадила супротно Статуту Привредне коморе Београда и без одлуке Управног одбора, примењујући неважеће одредбе Закона о становању”, наводи полиција.

На овај начин, осумњичени су прибавили имовинску корист од 21.708.959 динара, за колико је оштећена Привредна комора Београда.

Милану Јанковићу ово није први пут да има проблема са законом. У октобру прошле године првостепено је осуђен на осам месеци затвора и три године условно, због употребе фалсификоване дипломе Економског факултета у Сарајеву. На основу оптужнице која га је теретила за употребу фалсификоване дипломе, а не за чин фалсификовања Први основни суд у Београду је утврдио да је реч о лажној исправи и осудио га за њену употребу.

Овај суд је током кривичног поступка три пута добио обавештење од Економског факултета у Сарајеву да Милан Јанковић није дипломирао а ни студирао на том факултету. Јанковић је тада у писаној изјави за медије тврдио да је процес против њега монтиран како би био смењен са места председника Привредне коморе Београда. Он је рекао да су потврде сарајевског факултета лажне и најавио жалбу на првостепену пресуду.

Јанковић је докторирао 18. јануара 2010. године на Факултету за пословне студије Универзитета Мегатренд, на тему „Савремени концепти управљања предузећем”. На докторске студије је уписан на основу магистарске дипломе Европског универзитета у Београду.

На челу Привредне коморе Београда налази од 2000. године.

У Јанковићевој радној биографији набројано је низ функција међу којима су председник Управног одбора Фонда за пензијско и инвалидско осигурање, председник Иницијативе за сарадњу југоисточне Европе (СЕЦИ) Комитета за Србију, а био је члан управних одбора Привредне коморе Југославије, предузећа „Рекорд” Раковица, Поштанске штедионице, Београдске пословне школе, Скупштине Привредне коморе Србије и Извршног одбора светске коморске мреже. Добитник је бројних домаћих и страних признања.

Српска академија иновационих наука је 2009. године, за изузетне заслуге у развоју и подршци иновативном стваралаштву и његовој имплементацији у привреду, у своје редове примила мр Милана Јанковића, председника Привредне коморе Београда, као почасног члана, а председник Српске академије иновационих наука, академик Петар Рајачић, уручио је господину Милану Јанковићу Повељу почасног академика.

Из казнене евиденције

Медији су се често бавили „ликом и делом” Милана Јанковића. Навели су да му нису била страна ни разбојништва ни крађе. У последњој пресуди Апелационог суда у Београду, који се бавио Јанковићевом спорном дипломомиз децембра 2013. године, између осталог, пише да га је 1991. године Четврти општински суд казнио због кривичног дела са 1.000 динара. Наводи се и да Јанковић има иностране пресуде, и то суда у италијанском граду Риминију (1974. године) због кривичног дела саучесништва у крађи, по којој је осуђен на казну затвора од једног месеца, условно на пет година, и новчану казну од 30.000 лира. Две године касније у Милану је осуђен због разбојништва на затворску казну од две године, условно на пет година и новчану казну од 150.000 лира. И 1980. године Јанковић је имао проблем са италијанским властима, само овог пута у Фиренци, а кривично дело је било саучесништво у крађи, због чега је осуђен на казну затвора од осам месеци и на новчану казну од 80.000 лира.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Ухапшен председник Привредне коморе Београда

* Обавезна поља