poplava-24.4.2014.---G.-OtasevicВРЊАЧКА БАЊАПукла брана на Гочу, како су је направили тако је и издржала, коментарисали су чак и старији Врњчани, који не памте да су Липовачка и Врњачка река тако брзо, након плаховитог пљуска, нарасле. За непуних пола сата, од 16 часова када је пљусак почео, вода је прерасла иначе уређена корита ових река и од улица направила речни водоток. Пљусак је трајао око педесет минута, а нарочито је Липовачка река носила све пред собом. Бујица је оштетила или потпуно порушила седам мостова, паркови су постали језера, у око две стотине кућа продрла је вода, нестала је струја, не раде ни телефони. Највише су страдала насеља Липова, Дубрава, Метинске ливаде, а у самој Бањи вода је продрла у зграду поште, општинске управе, у купатило лечилишта „Меркур”, као и у зграде неколико банака.

– Једноставно, нисмо могли ништа да учинимо осим што смо као општински штаб издали наредбу да деца не напуштају сама школе након поподневне наставе. Реаговали смо и другим мерама да заштитимо људе, да не буде жртава и на срећу нико није ни повређен, нити евакуисан – објашњава нам Бобан Ђуровић, председник врњачке општине, на чији је предлог у поплављеним деловима Бање проглашено ванредно стање.

Кад се вода јуче прилично повукла, на Липовачкој реци нема или се не може користити седам мостова, читав километар улице Дејана Цветљанина није за употребу, неколико мостова однеле су и локалне реке у оближњим селима Грачацу и Новом Селу, а на десетине хектара обрадиве земље је још под водом. У Врњачкој Вањи нема пијаће воде, из водоводне мреже може да се користи само као техничка, а у насељу Липова, где живи око 1.200 мештана. славине су потпуно суве. Стога припадници Војске Србије цистернама довозе воду за пиће у Бању и околину.


Поплављен центар Врњачке Бање (Фото М. Дугалић)

– На срећу, нису битније оштећени објекти намењени туризму. Ниједан хотел није био угрожен, површинске воде нису продрле до извора бањске лековите воде. Данас је на терену две стотине људи из два комунална предузећа, а помажу и грађани, као и многа приватна предузећа која механизацијом испумпавају воду, од блата и песка се чисте улице и паркови. Углавном, Врњачка Бања ће бити спремна да прими госте пред првомајске празнике. Наравно, санирање свих осталих објеката, за које је потребно време и доста новца, нећемо моћи да обавимо сами. Општинска каса је прилично испражњена, па нам је неопходна помоћ државе – наглашава председник Ђуровић.

————————————————————

Пут Краљево – Гоч проходан

Државни пут Првог реда, Краљево – Гоч, на коме је саобраћај у прекиду, већ недељу дана, од јуче је поново у функцији за моторна возила, потврдио је Танјугу Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације у Краљеву.

„Путеви Нови Пазар, који одржавају овај пут, оспособили су једну траку за саобраћај у делу пута који је прошле недеље страдао изливањем реке Рибнице.

————————————————————

Најтеже у Осечини и Мионици

Ваљево – Невреме које је прексиноћ захватило ваљевски крај, када се из кишних облака сручило око 67 литара воде по квадратном метру, направило је велике проблеме, али и материјалну штету на објектима, усевима, комуналној и саобраћајној инфраструктури. На срећу, није било страдалих нити повређених грађана.

Према извештају кризног штаба града Ваљева, ситуација се у међувремену нормализовала, једино што због продирања воде у објекте до даљег неће радити два од седам градских обданишта. Непредвидиве у оваквим ситуацијама, реке Колубара и Љубостиња, које пролазе кроз центар града нису се излиле из корита и према најновијем осматрању њихов водостај се смањује. На делу трасе пруге Београд–Бар, између станица Ваљево и Градац, дошло је услед невремена до одрона земљишта, тако да је саобраћај био у прекиду неколико часова. Ситуација је нормализована јуче у преподневним часовима.


Река Колубара остала у кориту

Према подацима Сектора за ванредне ситуације, на подручју Колубарског округа је најтежа ситуација у општинама Осечина и Мионица где је проглашена ванредна ситуација. У Осечини се излила река Јадар и поплавила око 160 стамбених и помоћних објеката, а под водом се нашло и око 700 хектара плодне земље под усевима. У прекиду је био саобраћај на магистралном путу од Ваљева према Осечини и Лозници, који је у међувремену активиран и одвија се једном траком. Ненад Стевановић, председник општине Осечина, каже да се вода лагано повлачи, али и наводи да су поплаве нанеле велику штету. И у мионичком крају вода је поплавила више кућа, оптерећени су локални путеви, као и неколико мањих мостова. Драган Гавриловић, председник општине Мионица, подсетио је да су штете регистроване и у Врујцима због бујичних притока Лепенице и Топлице.

Начелник сектора за ванредне ситуације Милан Михајловић навео је да је током критичне вечери у мионичком селу Кључ из једног објекта који је био окружен водом евакуисано пет особа. Проблема је било и на подручју Љига, махом на локалним путевима.

————————————————————

У Моравичком округу спасиоци интервенисали на 47 места

Чачак – Киша која се прекјуче у сумрак излила у моравички крај приморала је спасилачке екипе да интервенишу чак на 47 места, бранећи укупно стотину грађевина, мостова и пропуста. Само на подручју Чачка, саопштено је јуче на седници Градског штаба за ванредне ситуације, у одбрану је било укључено 108 ватрогасаца из овог града, Пожеге, Крагујевца и Горњег Милановца, са 43 возила. У Чачку су избила три пожара после удара грома а повређен је један мештанин, док је прескакао ограду како би утекао од бујице.

Начелник Одељења за ванредне ситуације у Моравичком округу Драгиша Броћић навео је да је најкритичније било у чачанском селу Атеници и дуж старог пута Чачак–Краљево, као и у појединим деловима Драгачева, Котражи на пример.

– На подручју општине Лучани није било изливања река, већ се вода сливала низ брда бујичним токовима. И даље смо у приправности јер хидролози најављују велике падавине све до 28. априла – казао је Броћић новинарима.

У Чачку су све службе у приправности, јер се очекују нове кише. Оне прекјучерашње, једноставно, биле су веће и обилније него што су канали и одводи могли да приме, и поред релативно малог броја загушења. Бојана Икодиновић, начелник Градског штаба за ванредне ситуације, објавила је да је проток Западне Мораве на бранама у Овчар Бањи и Међувршју од јутра до поднева увећан за 10 кубика и да на првој износи 300 а на другој устави 250 кубних метара у секунди.

————————————————————

Ванредно стање у Љигу

Киша која је изазвала поплаве на подручју Љига нанела је велике штете пољопривредним културама, објектима и инфраструктури, потврдио је јуче Танјугу председник ове општине Миодраг Старчевић. „Ванредно стање проглашено је у селима Козељ, Палежница, Ба, Кадина Лука, Штавица, а штете на усевима и објектима биће накнадно утврђене”, казао је он.

Путеви од Ивановаца према Козељу и од Латковића према Дудовици (који се протеже до Ибарске магистрале) су непроходни, истакао је Старчевић.

Како је речено Танјугу у љишком ватрогасно-спасилачком одељењу, једној породици у селу Гукош се улила вода у кућу која је подно брда те је предложена евакуација , па постоји могућност одрона, међутим , они су то одбили.

Према речима директора ЈКП „Комуналац” из Љига, Градимира Филиповића, вода за пиће се у ову општину због повећане мутноће допрема цистернама.

————————————————————

Влада помаже поплављенима

Влада Републике Србије одлучила је да издвоји 60 милиона динара бесповратних средстава за санирање штете настале услед недавних поплава.


Поплаве и у Златиборском округу (Фото Фонет)

Општинама Лучани, Пожега, Куршумлија, Прокупље, Медвеђа, Лебане, Дољевац, Гаџин Хан, Алексинац, Зајечар, Трговиште Крушевац и Житорађа, градовима Зајечару, Краљеву и Нишу одобрено је по 3.750.000 динара помоћи за ублажавање штета које су причиниле поплаве, саопштила је данас владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Помоћ у истом износу је одобрена и за ублажавање последица поплава на подручју Косова и Метохије.

Влада је ову одлуку донела на основу извештаја Комисије за процену штете од елементарних непогода, наводи се у саопштењу.


Извор: Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија на удару воденог таласа

* Обавезна поља