simicБЕОГРАД – Професор Факултета политичких наука Предраг Симић изјавио је јутрос да очекује да ће извештај високе представнице Кетрин Ештон о напретку у дијалогу бити позитиван.

„Мислим да ће извештај Кетрин Ештон бити позитиван, јер негативан би погодио, пре свега, њу и спољно-политичку службу Европске уније, јер је Бриселски споразум до сада највећи успех који је постигла за ових 20 година. Извештај ће бити у основи позитиван, а видеће се на који начин ће се изразити“, казао је Симић РТС-у.

Он је навео да је „праву збрку“ изазвао немачко-британски „нон-пејпер“ који је, како је рекао, „подигао лествицу за почетак преговора Србије са ЕУ“.

„Чини ми се да се у овом тренутку кооперативност Србије суочава са повећаним захтевима ЕУ“, казао је Симић.

Он је рекао да је у овом тренутку „лопта на страни ЕУ“, јер су нова четири захтева који проистичу из немачко-британског „нон-пејпера“ подигла лествицу за Србију и могли би много да оптерете процес преговора и учине га неизвесним.

„То је поставило неке нове захтеве, што мислим да није коректно, а с друге стране мислим да је Београд у погледу Бриселског споразума отишао много даље него што је то ико могао да очекује“, рекао је Симић.

Он је додао да се зато може очекивати да приступни преговори почну до краја јануара.

Двадесета рунда дијалога Београд – Приштина завршена је синоћ без коначног договора о правосуђу, а српски премијер ивица Дачић изјавио је да је разлог томе захтев Приштине да се у надлежност суда у Митровици укључе и албанске општине, што је за српску страну неприхваљиво.

Дачић је новинарима по окончању разговора рекао да Београд остаје отворен за даље разговоре, нагласивши да је Србија испунила све што се од ње тражило у области правосуђа али да је приштинска страна одступила од договора.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон треба до понедељка да сачини извештај о напретку у дијалогу, тај извештај најпре се шаље на усвајање шефовима дипломатија ЕУ, а затим се очекује да да одобре шефови држава и влада Европске уније на састанку 20. јануара.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија суочена са повећаним захтевима

* Обавезна поља