izbori 1БЕОГРАД – Грађани Србије сутра бирају нови састав Скупштине Србије, а Београђани ће истовремено, бирати и одборнике за градски парламент. Право гласа има 6.767.324 бирача, који ће своју вољу моћи да искажу на 8.262 бирачка места у Војводини, централној Србији и у заводима за извршење затворских санкција, а на Косову и Метохији на 90. Поред тога, за грађане у дијаспори, у 20 држава биће отворено 35 бирачких места. Биралишта ће бити отворена у седам, а затворена у 20 часова. Републичка изборна комисија саопштаваће прелиминарне резултате, по завршетку гласања, а коначне је дужна да објави у „Службеном гласнику Србије” најкасније до четвртка, 20. марта, у поноћ.

За посланичка места у новом сазиву српског парламента бориће се 19 изборних листа, које су укупно кандидовале 3.020 кандидата. Да би нека од листа освојила посланичке мандате потребно је да за њу гласа најмање пет одсто бирача, осим листа странака националних мањина за које не важи овај цензус, већ природни праг (око 13.000 гласова за један посланички мандат).

Како смо гласали, дефинитивно ће се знати кад РИК саопшти коначне и званичне резултате, али прелиминарне ће почети да саопштава одмах после затварања биралишта, већ око 21 час. Међутим, за оне нестрпљиве, Цесид ће, као и сваки пут, објављивати своје процене, а већ око 21.30 часова, ко је од учесника у изборној трци, како прошао. Такође, и страначки штабови ће током изборне ноћи објављивати своје податке са изборних места.

Оно што већ сада знамо, јесте то колико ће коштати ванредни парламентарни избори, а Републичка изборна комисија проценила је да ће износ од милијарду и 146 милиона 440.000 динара бити довољан. Пошто ванредни парламентарни избори нису били планирани у време када је усвајан буџет за ову годину, новац за гласање биће обезбеђен из буџетске резерве.

У Београду 1.178 бирачких места

Право да бира одборнике за Скупштину Београда има 1.597.624 бирача, који ће моћи да гласају на 1.178 бирачких места. За београдски парламент бира се 110 одборника са 23 изборне листе.

Изборе ће пратити 735 домаћих и страних посматрача

Парламентарне изборе „надзираће” 735 посматрача, 556 домаћих и 176 страних, саопштено је из Републичке изборне комисије. Највише домаћих посматрача, као и увек, имаће Цесид (550). Што се тиче страних посматрача, највише их је из Парламентарне скупштине ОЕБС-а (51), из Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (28), а четири су из мисије ОЕБС-а у нашој земљи. Парламентарна скупштина Савета Европе шаље 22 посматрача, а биће посматрача и из Заједнице независних држава, Русије, БиХ, Словеније, али и представници три амбасаде – САД, Велике Британије и Бугарске.

У Војсци Србије гласање на 26 бирачких места у 19 градова

Гласање на ванредним парламентарним изборима 16. марта биће омогућено и онима који су у служби у Војсци Србије и то на 26 бирачких места у 19 градова.

Гласаће се у Младеновцу, Беочину, Лозници, Ваљеву, Јагодини, Сјеници, Чајетини, Рашкој, Тутину, Брусу, Нишу, Куршумлији, Прокупљу, Лебану, Медвеђи, Врању, Владичином Хану, Бујановцу и Прешеву.

Да искористе бирачко право омогућено је и онима који се налазе у заводима за извршење заводских санкција. Танјуг

РРА: ОБН и БН искључени на два сата

Републичка радиодифузна агенција саопштила је јуче да је утврдила да су ТВ БН и ОБН прекршиле предизборну тишину, због чега је наложила кабловским оператерима да их на два сата искључе из своје понуде.

Уколико се утврди да и после укључења ти програми крше предизборну тишину, Агенција ће наложити кабловским оператерима да их искључе из понуде до краја предизборне тишине, наводи се у саопштењу.

Телевизије БН и ОБН производе програм у Босни и Херцеговини, а налазе се у програмској понуди 12 кабловских оператера из Србије.

Савет РРА упозорава све емитере и кабловске оператере на обавезу поштовања изборне тишине, која је почела у четвртак 13. марта од 24 сата, а завршава се у недељу 16. марта у 20 сати. Фонет


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија сутра бира нову Скупштину

* Обавезна поља