Brisel-dijalogБРИСЕЛ – Приближили смо ставове о правосуђу, рекао премијер Ивица Дачић после разговора у Бриселу. Радне групе ће наставити финализацију договора а он ће бити потврђен на нивоу премијера, каже Дачић.

Премијер Ивица Дачић рекао је после састанка у Бриселу са „косовским премијером“ Хашимом Тачијем да су приближени ставови о правосуђу и да ће радне групе наставити финализацију договора, а да ће он бити потврђен на нивоу премијера.

„Начелно је договорено да у Митровици буде један суд чија ће се месна надлежност простирати на седам општина, али ће састав одељења (суда) морати да буде у складу са етничком структуром друштва“, рекао је Дачић после састанка којем је присуствовао и вицепремијер Александар Вучић.

О Оливеру Ивановићу

Председник Владе Србије рекао је данас да је српска страна током разговора у затражила да ЕУ заложи свој ауторитет да би се сазнало зашто су ухапшени Срби на Косову, међу којима је и Оливер Ивановић.

„Затражили смо да ЕУ заложи свој ауторитет да бисмо знали о чему је реч, зашто је дошло до тих хапшења, а то значи да не желимо да утичемо на рад правосудних органа, али да нам се да разјашњење због чега је то урађено, имајући у виду да то може да дестабилизује политичку ситуацију на северу Косова“, рекао је Дачић.

Премијер је рекао да је данас било речи и о техничким питањима организације на Косову за парламентарне изборе у Србији. „То ће све бити урађено у координацији са ОЕБС-ом“, истакао је Дачић.

Према његовим речима, данас је поменута и ситуација у БИХ, али је додао да је Кетрин Ештон о томе већ раније причала и са шефовима дипломатија ЕУ и са министрима иностраних послова земаља кандидата за чланство у ЕУ.

У Бриселу је данас завршена 22. рунда дијалога Београда и Приштине, на којој су главне теме биле отворена питања у вези с применом Бриселског споразума, међу којима и правосуђе.

Ештонова: На следећем састанку се финализује договор о правосуђу

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон најавила је да ће премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи на следећем састанку финализовати договор о правосуђу.

„Разговарала сам данас у Бриселу с премијером Дачићем, премијером Тачијем и њиховим делегацијама, у оквиру дијалога ради нормализације односа између Београда и Приштине“, навела је Ештонова у саопштењу.

Она је додала да је вођена свеобухватна дискусија о свим кључним питањима везаним за правосуђе, на темељу Бриселског споразума.

„Сви релевантни елементи се сада разрађују и биће део пакета, који ће двојица премијера финализовати на следећем састанку“, рекла је Ештонова.

Тачи: Напредак по питању правосуђа

„Премијер Косова“ Хашим Тачи изјавио је да је у дијалогу с премијером Србије Ивицом Дачићем постигнут „суштински напредак ка споразуму о правосуђу“ и да ће идућих дана стручњаци довршити нека техничка питања.

Тачи је по завршетку данашње рунде преговора рекао да ће он и Дачић поново доћи у Брисел кроз неколико дана, да финализују споразум о томе.

Данашња рунда дијалога Београда и Приштине почела је заједничким сусретом премијера Србије и Косова Ивице Дачића и Хашима Тачија с високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, а главна тема је била правосуђе.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је да промена уобичајене шеме дијалога – да се Кетрин Ештон најпре састане одвојено с премијерима, а потом одрже трилатерални састанак, нема никаквог значења за садржину и ток разговора.

Хашим Тачи је уочи почетка дијалога рекао да се јако нада споразуму о правосуђу и додао да је задовољан што су три општине на северу Косова формиране и изабрани градоначелници, изразивши наду да ће то ускоро бити случај и у општини Северна Митровица.


Извор: РТС, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија све даља од Косова

* Обавезна поља