vulin-aleksandarБЕОГРАД –  Влада Србије затражиће одржавање седнице Савета безбедности УН због најаве формирања оружаних снага Косова и погоршања безбедносно политичке ситуације на Косову и Метохији, рекао је данас министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин.

Он је, на конференцији за штампу у Влади Србије, изразио дубоку забринутост Владе због погоршања безбедносне политичке ситуације на Косову и Метохији, почевши од каменовања српских ходочасника у Ђаковици, па до забране уласка грађана Србије на Косово, за шта, како је казао, још нигде нисмо могли да чујемо јасну и одређену осуду оваквих скандалозних и вандалских дешавања.

Вулин је казао да сматра да мора да забрине читаву међународну заједницу најава преласка косовских безбедносних снага у косовку војску.

„То је неприхватљиво и противно резолуцији 1244, у којој се јасно каже да не може да постоји војска на простору Косова и Метохијие. То је територија под управом УН и може да постоји само једна оружана сила, а то је Кфор”, поручио је Вулин.

Он је истакао да Влада Србије тражи хитну седницу Савета безедности на тему поштовања Резолуције 1244 и најновијих дешавања на Косову и Метохији.

Насиље, према његовим речима, као да је постало свакодневница на Косову и Метохји, усмерена је према Србима.

С тим у вези је поменуо и хапшење у Штрпцу, задржавање Срба у притвору и поред писмених гаранција владе Србије, забрана уласка министара владе Србије на простор Косова и Метохије и јучерашња несхватљива, немогућа за оправдати, забрана уласка предствницима ДС С.

Срби са севера Косова траже да им се испуни минимум захтева

ЗВЕЧАН – Одборници четири општине са севера Косова затражили су данас на заједничкој седници која је одржана у Звечану да се Србима који су минулих дана притворени омогући одбрана са слободе а званичницима Републике Србије и другима несметан долазак на Косово и Метохију.

Они су такође поручили да најављено формирање Војске Косова представља отворену претњу по безедност региона и Срба на КиМ.

Градоначелник Северне Митровице Горан Ракић изјавио је да ће општине бити принуђене да прекину сарадњу са Канцеларијом ЕУ у Приштини и Еулексом уколико међународне структуре у покрајини не испуне њихове минималне захтеве

Ракић је на седници такође затражио од представника међународне заједнице и Приштине да омогуће свим званичницима из Београда у првом реду министру задуженом за Косово Александру Вулину долазак у покрајину.

„Наш једини савезник и сарадник је Влада Србије и држава Србија. Разговараћемо са свима, међународном заједницом и привременим институцијама у Приштини а да ли ћемо имати сарадњу зависиће од тога колико ће наши ставови бити уважени од оних са којима будемо разговарали,„- рекао је Ракић.

Српски народ и ми, његови легитимно изабрани представници, забринути смо због најављеног формирања Војске Косова и то дожиљавмо као чин отворене претње по безбедност региона и Срба на Косову и Метохији, поручио је Ракић.

Према његовим речима, то је неприхватљиво и противно Резолуцији 1244 Савета безбедности УН-а која не предвиђа постојање војске у покрајини. То је територија под управом УН-а и на њој може да постоји само једна оружана сила Кфор, рекао је градоначелник Северне Митровице.

„Желимо да обавестимо све међународне представнике на КИМ да желимо праведан и коректан однос али да нисмо спремни да будемо медијатори уколико се на улицама наших општина догоди народ јер у тој ситуацији бићемо са својим народом,„- рекао је он.

Седници у Звечану нису присуствовали Албански одборници, од 72 било је присутно 54 одборника.

Председница Скупштине општине Северна Митровица Ксенија Божовић затражила је на седници да Приштина и међународна зајеница одмах престану са акцјама хапшења, застаршивања и исталног подизања тензија у српским срединама на Косову.

„Тражимо да се хитно Оливеру Ивановићу и осталим ухапшеним Србима омогући да се бране са слободе, да се омогући поштовање људских права, слободе кретања, да се осигура безбедност свим грађанима на Косову, да међународна заједница прекине са применом двоструких стандарда према српској у односу на албанску националну заједницу,„ нагласила је она.

Божовићева је казала да од државе Србије „очекујемо веће ангажовање у заштити и стварању бољих животних услова за све грађане на Косову и Метохији”.

Без обзира што је у Србији предизборна кампања сматрамо да су слобода и сваки људски живот значајнији од сваке кампање, додала је Божовићева.

У закључцима са седнице одборници су навели да траже да се расветли убиство њиховог колеге Димитрија Јанићијевића који је убијен у јануару испред своје куће.

Седници су присуствовали и поједини градоначелници општина јужно од реке Ибар у којима су Срби на власти али и председник привременог општинског органа у Штрпцу Иван Реџић и председник Грађанске иницијативе „Српска” Владе Костић.

УН:Подсећамо да НАТО чува ред на Косову

ЊУЈОРК– Фархан Хак, заменик портпарола генералног секретара УН Бан Ки муна изјавио је данас за Танјуг да подсећа да је међународним безбедносним снагама НАТО поверено очување безбедне средине на Косову.

Поводом најава формирања оружаних снага Косова, Хак је потврдио да је Банова канцеларија то примила к знању, и додао да подсећа да се по резолуцији 1244 Савета безбедности УН међународне безбедносне снаге старају о очувању реда.

Министар без портфеља задужен за КиМ Александар Вулин рекао је данас да ће Влада Србије затражити одржавање седнице Савета безбедности УН због најаве формирања оружаних снага Косова и погоршања безбедносно политичке ситуације на том подручју.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија тражи седницу Савета Безбедности УН

* Обавезна поља