icko-nikolicБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић истакао је данас у разговору са високим представником за Босну и Херцеговину Валентином Инцком да Србија подржава целовитост БиХ, а да неће дозволити да Република Српска буде на било који начин угрожена, што је и предвиђено Дејтонским споразумом, саопштила је Прес служба председника Републике.

„Европа би требало да помогне Босни и Херцеговини да реши проблеме функционисања државног система и да омогући да та земља уђе у динамичнији темпо европских интеграција”, нагласио је председник Србије. “ЕУ је најбоље решење за земље Балкана“, рекао је председник Николић и додао да можда изгледа идеално као пре десет година, али је једина организација која може да омогући бољи живот са све грађане региона.

Председник Николић је нагласио да је Србија добијањем датума у јануару отворила ново поглавље у својој историји.

“Сада ће то бити уређена, стабилна држава, у којој се стварају услови за бољи живот грађана“, подвукао је Томислав Николић.

Високи представник Валентин Инцко је изразио дубоко поштовање за ставове и политику председника Николића, рекавши да он креира нову архитектуру на Балкану.

Инцко је рекао да поглед на развој БиХ треба посматрати дугорочно, јер су ране из претходног периода још увек свеже.

„Грађанима БиХ значи ваша подршка, ваше изјаве имају сјајан ефектан и веома су храбре, то често истичем у својим извештајима” истакао је Високи представник за БиХ.

„Желео бих да истакнем да се у оквиру својих надлежности залажем за функционалну Босну и Херцеговину и поштовање њеног уставног уређења. Спреман сам да заштитим и државу и ентитете у складу са Дејтонским споразумом”, подвукао је Инцко.

Током разговора је констатовано да је Европска перспектива Балкана најбољи пут за остварење трајног мира и одрживог развоја у региону, наведено је у саопштењу.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија за целовиту БиХ без угрожавања Српске

* Обавезна поља