naser_oric620x0Српски правосудни органи упутили су Швајцарској захтев за изручење Насера Орића, потврђено је РТС-у у Министарству правде.

Уз захтев за изручење, Швајцарској је прослеђена и пратећа документација у вези са оптужбама за које га терети Тужилаштво за ратне злочине.

Насер Орић ухапшен је у Швајцарској 10. јуна на основу потернице коју су расписале српске власти због злочина почињених 1992. године код Сребренице.

Тужилаштво у Београду расписало је међународне потернице за ратним командантима Сребренице Насером Орићем и Хакијом Мехољићем у фебруару 2014. године због сумње да су починили ратни злочин над српским становништвом у Сребреници 1992. године у селу Залазје у Доњим Поточарима.

Орић је у притвору саслушао швајцарски тужилац, који му је предочио због чега је ухапшен и на основу којих оптужби.

Федерална правосудна канцеларија Швајцарске тада је саопштилa да ће се некадашњи командант муслиманске војске у Сребреници жалити на изручење Србији.

Начелник Сребренице Ћамил Дураковић који је посетио Орића у екстрадииционом притвору у Швајцарској рекао је после посете да му је Орић пренео да не жели да буде изручен Србији јер не верује српском правосуђу.

Премијер Србије Александар Вучић је рекао у петак да се Србија, за разлику од других земаља, не меша у рад правосудних органа у својој земљи. Истакао је и да Србија не сме да одустане од захтева за изручење Насера Орића.

Раније је тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић изјавио да кривични поступак против Насера Орића не може бити уступљен босанском тужилаштву јер породице жртава нису дале сагласност.

Орића је суд у Хагу ослободио правоснажно кривице за злочине над Србима у Сребреници 1992. и 1993. године. Веће је тиме преиначило првостепену пресуду којом је био проглашен и осуђен на две године затвора.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија затражила изручење Орића

* Обавезна поља