ciprasГрчки премијер Алексис Ципрас представио је данас предлог своје владе за „постизање корисног споразума“ с повериоцима.

Ципрас је предлог представио у телефонским разговорима с немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Франсоа Оландом и председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

Влада у Атини саопштила је да би тај предлог требало да доведе до „коначног, а не прелазног решења“ проблема с дугом Грчке на ванредном самиту ЕУ у понедељак, не прецизирајући да ли су то нови предлози које траже кредитори – Међународни монетарни фонд (ММФ), Европска централна банка (ЕЦБ) и Европска унија (ЕУ).

Вође држава зоне евра и влада у Атини, сутра ће у Бриселу изаћи с понудама „све или ништа“, у, изгледа, последњем покушају да се уклони велика претња изласка Грчке из економско-монетарног система јединствене европске валуте, што би без сумње имало веома лоше последице по зону евра, целу ЕУ, па и светску економију.

Ципрас вечерас путује за Брисел, навели су извори блиски грчкој влади и додали да је грчки премијер и јуче разговарао с Јункером.

Ванредном самиту ЕУ о Грчкој, који се у понедељак одржава у Бриселу, претходиће састанак министара финансија земаља зоне евра.

Исти извори су рекли да с Ципрасом за Брисел иде и министар задужен за преговоре с кредиторима Еуклидис Цакалотос.

Ципрас данас поподне разматра с члановима своје владе предлоге за самит у Бриселу, за које се верује да су нове варијанте предлога које су повериоци до сада одбијали.

Грчка преговора с кредиторима о исплати раније обећане транше кредитне помоћи од 7,2 милијарде евра, а до 30. јуна треба да исплати 1,5 милијарди евра дуга Међународном монетарном фонду (ММФ), а већ од понедељка почиње исплата пензија и других редовних давања што је грчке банке већ довело до ивице пуцања.

Грчка и кредитори не могу да се договоре о условима за исплату транше којом је требало да се заврши пакет кредитне помоћи, уговорен још 2010. године. Главни камен спотицања су додатне реформе и уштеде које повериоци захтевају од Грчке, а она их у том облику не прихвата.

Ренци: Сви услови за договор с Грчком, Оланд позвао ЕУ на солидарност

Италијански премијер Матео Ренци изјавио је данас у Милану да су сви услови испуњени за договор с Грчком док је француски председник Франсоа Оланд позвао Европску унију да поступи „одоговорно и солидарно“ према Грчкој, преносе данас светске агенције.

„Било би погрешно да се не искористи ова прилика“, рекао је Ренци на заједничкој конференцији за новинаре с Оландом дан пред ванредни самит лидера 19 земаља чланица еврозоне о ситуацији у Грчкој.

Ренци је оценио да би сутрашњи састанак еврозоне о Грчкој требало да се заврши „с позитивним исходом за све“.

Председник Француске Оланд је рекао да нема времена за губљење и да је сваки тренутак драгоцен у пронажењу решења.

Француски председник је оценио да излазак Грчке из еврозоне, „не би био добар ни за Грке ни за Европљане“, додајући да ће он све учинити да буде постигнут „свеобухватни и одрживи“ споразум.

„Преговори се не воде између земаља, већ између грчке владе и институција али ми подржавамо тај процес“, додао је Оланд Грчка преговора с кредиторима о исплати раније обећане транше кредитне помоћи од 7,2 милијарде евра, а до 30. јуна треба да исплати 1,5 милијарди евра дуга Међународном монетарном фонду (ММФ), а већ од понедељка почиње исплата пензија и других редовних давања што је грчке банке већ довело до ивице пуцања.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Ципрас представио нови предлог

* Обавезна поља