selakovic 1БЕОГРАД – Министар правде Никола Селаковић, у допису министру правде Аустралије Мајклу Кинану, затражио је да се Хрватској не дозволи изручење Драгана Васиљковића, познатијег као капетан Драган, и истакао да су правосудни органи Србије спремни за спровођење кривичног поступка против Васиљковића.

Србија страхује да кривични поступак који би се против Васиљковића спровео у Хрватској не би био поткрепљен адекватним и одрживим доказима, наведено је у допису поводом одлуке Федералног суда Аустралије да одобри екстрадицију Васиљковића ради кривичног гоњења Хрватској која га терети за ратне злочине у периоду од 1991. до 1993. године.

Такође, наглашава се да је у сличним поступцима до сада изречено много дугорочних затворских казни уз озбиљна кршења основних људских права, а да су бројне организације за заштиту људских и грађанских права евидентирале дискриминацију коју су судски органи у Хрватској демонстрирали у случајевима против Срба оптужених за ратне злочине.

У прилог овој тврдњи наводи се и пример одлуке одбијања изручења Хрватској коју су донели органи Велике Британије у случају Милана Шпановића, речено је Танјугу у Министарству правде.

Осим тога, како се наводи у допису, екстрадиција Васиљковића изазвала би реакције српске заједнице у Аустралији, као и узнемиравање јавности у Србији.

Такође, у допису стоји да су Република Србија и сви њени правосудни органи спремни да праузму све потребне кораке за спровођење кривичног поступка против Драгана Васиљковића у Републици Србији у складу са највишим правним стандардима.

Министар Селаковић указује и на чињеницу да су до сада у Србији непристрасно и независно спроведени многи кривични поступци за ратне злочине почињене на територији бивше СФР Југославије против држављана РС, без обзира да ли имају држављанство још неке земље.

Иначе, ово је трећи пут да се Србије обраћа правосудним органима Аустралије.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија затражила капетана Драгана

* Обавезна поља