stros kan tanjugБЕОГРАД – Србија је у тешкој позицији, али заједничким деловањем привредника и државе има велику шансу да се опорави и да постане лидер у овом делу Европе, оценио саветник Владе Доминик Строс-Кан. Његов саветнички тим обећао је помоћ у саветима и бројним контактима широм света.

Саветник Владе Доминик Строс-Кан оценио је да се Србија налази у тешкој економској позицији, али да заједничким деловањем привредника и државе има велику шансу да се опорави и да постане лидер у овом делу Европе. Саветнички тим Строс-Кана обећао је помоћ решавању проблема предузећа у реструктурирању саветима, али и бројним контактима широм света.

Доминик Строс-Кан је на једном месту у једном дану окупио све оне који утичу на економску слику Србије, од министра привреде, преко банкара, домаћих и страних привредника и синдиката.

Јуче је имао укупно седам састанака иза затворених врата, без изјава за медије. Састанцима је присуствовао саветник министра привреде Александар Стевановић.

„Састанци су били веома плодни“, каже Стевановић и истиче да су се односили на фина дотеривања ствари које су опште познате јавности.

„Помоћ се очекује свуда, али највише код најсложенијих питања. Као консултант са богатим искуством ту би требало да посвети највише пажње конкретно проблематичним фирмама у реструктурирању“, рекао је Стевановић.

Строс-Кана је занимало све, како и по којој цени се финансирају предузећа, како би у једној речи окарактерисали сиву економију.

Милан Петровић из Српске асоцијације менаџера каже да су данас од Строс-Кана добили савет.

„На састанку са Строс-Каном добили смо конкретан савет, а то је да очекујемо да привреда још више изврши притисак на Владу како би мере које су донете заиста биле и имплементиране“, рекао је Петровић.

Милош Ђурковић из Америчке привредне коморе каже да је постављао углавном кратка питања. „Желео је да чује шта су наши проблеми и шта желимо да се промени“, рекао је Ђурковић

Банкари су Строс-Кану пренели да су спремни за подршку привредницима, а синикдати су се пожалили да не постоји социјални дијалог. Следећи потез Строс-Кана је анализа оног што је чуо у Београду и савети који би довели до економског опоравка кроз дугорочне мере.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Србији је тешко али има шансе

* Обавезна поља