dacic-eston4803210БРИСЕЛ – У Бриселу окончана још једна рунда трилатералних разговора Дачић – Ештон – Тачи. Тема: Локални избори на КиМ. Тачи: Изборе на северу поновити пре 1. децембра.

Најважније је да Срби на Косову у што већем броју изађу на поновљене локалне изборе у Косовској Митровици, поручио Ивица Дачић после разговора у Бриселу. На састанку постигнут договор о корацима за успешно окончање изборног процеса, саопштила Кетрин Ештон.

Председник Владе Србије Ивица Дачић каже да су разговори са „косовским премијером“ Хашимом Тачијем и шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон били успешни и да је сада најважније да Срби на Косову у што већем броју изађу на поновљене локалне изборе у Косовској Митровици. Састанку у Бриселу, који је трајао око два сата, присуствовао је и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Централна изборна комисија у Приштини поништила је изборне резултате на три бирачка места у Косовској Митровици.

„Ако остане одлука ЦИК-а да се избори понове само на три места, а Срби из северне Митровице не изађу у довољном броју, имаћемо Албанца за градоначелника. То би изазвало конфликте, можда чак и оружане, и у том случају Србија ту не би могла много да помогне“, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Све три стране су позитивно оцениле излазност Срба у првом кругу избора, упркос инцидентима на три гласачка места у северној Косовској Митровици, каже Дачић.

Премијер је нагласио да је сада изузетно важно да на поновљене изборе, као и на други круг локалних избора заказан за 1. децембар, Срби изађу у што већем броју.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон је после састанка саопштила да су се премијери Ивица Дачић и Хашим Тачи сагласили о корацима за успешно окончање изборног процеса, а да ће власти у Приштини одлучити о специфичним елементима тог процеса.

Ештон је у саопштењу, које је пренела њен портпарол Маја Коцијанчич, изразила задовољство таквим исходом састанка с двојицом премијера у Бриселу.

„Премијери су се сагласили и да се убрзаним темпом настави рад на спровођењу априлског (бриселског) споразума, како би се спровођење завршило како је превиђено споразумом“, навела је Кетрин Ештон.

„Они су потврдили своју приврженост да учине шта је неопходно да се обави задатак“, рекла је Кетрин Ештон.

„Премијер Косова“ Хашим Тачи је након састанка изјавио да ће се поновити гласање на северу Косова али само на три бирачка места у северном делу Косовске Митровице, на којима је иначе и Централна изборна комисија Косова поништила резултате избора.

То је новинарима потврдио и премијер Србије Ивица Дачић.

Тачи је претходно навео да одлуку о датуму понављања избора на три места у северном делу Митровице треба да донесе ЦИК али да би свакако било добро да се до 1. децембра оконча и други круг локалних избора.

Хашим Тачи је навео и да је постигнут договр о царини.

На разговор код високе представнице ЕУ Кетрин Ештон јутрос је први дошао премијер Србије Ивица Дачић и тај разговор је почео нешто после 10.30. Састанак с „премијером Косова“ Хашимом Тачијем је уследио након тога. Разговорима се нешто касније прикључио и први потпредседник владе Александар Вучић.

Ово је, иначе, била 17. рунда дијалога Београда и Приштине. Тема је било и правосуђе, а извештачи из Брисела примећују да је ово био један од краћих састанака.

15.45 – Завршен трилатерални састанак у Бриселу, следећи сусрет 5. децембра.

13.55 – Почео тројни састанак у Бриселу.

13.40 – Вицепремијер Александар Вучић се прикључио српској делегацији.

10.40 – Почео разговор Дачића и Кетрин Ештон.

У Бриселу је данас пре подне почела 17.рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, која ће, према најавама, пре свега бити посвећена локалним изборима на Косову и Метохији.

Председник Владе Србије Ивица Дачић ушао је у зграду Европске службе за спољне послове око 10.30 сато и почео билатерални разговор са високом представницом Европске уније Кетрин Ештон, а очекује се долазак „косовског премијера“ Хашима Тачија, који предводи приштинску делегацију.

Раније је најављено да ће се током дана делегацији Београда придружити први потпредседник владе Александар Вучић, који ће у Брисел доћи нешто касније.

Како је новинарима јуче рекла портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић, ова рунда ће пре свега бити посвећена локалним изборима на Косову.

„Биће речи и о добрим и лошим стварима које су се догодиле током изборног процеса, као и о другом кругу који је заказан за 1. децембар“, најавила је Коцијанчић.

Приштинска централна изборна комисија поништила је синоћ изборе на три места на северу Косова на којима је било инцидената и одлучила да се они понове.

Дачић је јуче, после састанка са министром за трговину и европске послове краљевине Данске Ником Хекерупом, изјавио да је Србија учинила све што је било у њеној моћи да утиче на то да Срби учествују на изборима који су одржани у недељу, 3. новембра.

 

„У највећем броју општина избори су успешно завршени, одзив бирача је био добар. Такође, веома смо задовољни резултатима изборне листе Грађанска иницијатива `Српска`“, рекао је Дачић и поручио да Србија није хтела да се меша кога ће Срби изабрати на чело општина, али да су желели да знају „да ли можемо јединствено“.

Ипак, како је рекао, многи грађани као и сами кандидати „Српске“ за градоначленике и на дан избора и пре њих били су мета вербалних и физичких напада.

Премијер и вицепремијер Ивица Дачић и Александар Вучић састаће се у Бриселу са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон и „косовским премијером“ Хашимом Тачијем. Кључна тема су локални избори на Косову и Метохији који су одржани у недељу.

Премијер Дачић рекао је, уочи пута у Брисел, да очекује да ће међународна заједница донети одлуку о понављању избора за северну Косовску Митровицу.

У међувремену, Централна изборна комисије донела је одлуку да поништи гласање у три бирачка центра у северном делу Косовске Митровице.

Члан Централне изборне комисије Ненад Рикало је у изјави Танјугу рекао да ће пребројавање гласова са осталих бирачких места са севера Косова кренути у среду и да ће то бити урађено у присуству представника општинских изборних комисија и чланова бирачких одбора.

Висока представница ЕУ најавила је да ће се у Бриселу разговарати о даљим корацима у изборном процесу и спровођењу Бриселског споразума.

У изјави за медије Кетрин Ештон је навела да „снажно осуђује“ насиље на појединим гласачким местима у северној Митровици.

Кетрин Ештон је додала да помно прати дешавања на косовским локалним изборима и да честита бирачима. „Ово су били кључни избори за будућност Косова“, навела је Ештонова и додала да су избори у већем делу Косова били изведени у складу са прописима.

Непознате особе упале су у недељу на три бирачка места у северној Митровици и разбили бирачке кутије након чега је гласање прекинуто.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршен састанак у Бриселу

* Обавезна поља