Дијалог Београда и Приштине под посредством ЕУ, довео је до многих добрих ствари, али је време да се донесе коначна одлука, изјавио је за Н1 некадашњи високи представник ЕУ за Косово Волфганг Петрич.

Он је за Дан уживо ТВ Н1 рекао да је сада право време за то и додао да је важно да предлог решења дође из региона, односно од Беоргада и Приштине, јер би једино такво решење било прихватљиво свима.

“Мислим да смо достигли тачку где је одлука потребна. Не верујем да овакве ствари могу да се наставе без доношења одлука. То би довелодо бесконачног замрзнутог конфликта”, упозорио је Петрич.

Рекао је и да је приметно да и у Београду и у Приштини постоји спремност за постизање договора, а подсетио је и да Европској комисији истиче мандат, због чега би било добро да до решења дође до фебруара или марта наредне године.

“Ако ово решење и овај предлог буду неуспешни, онда се плашим да ће то бити пораз за све – и за Александра Вучића, и за Хашима Тачија, и за Федерику Могерини. Ако до решења не дође сада, проћи ће дуго времена пре него што се ново решење појави. То није идеално решење, али политика и реални живот никада нису савршени”, поручио је некадашњи високи представник ЕУ за Косово.

Говорећи о корекцији границе између Косова и Србије, Петрич је рекао како сматра да је потребна мања корекција, као што је био случај са Косовом и Црном Гором. Исто тако је рекао и да ако је решење плод компромиса, и ако има подршку са обе стране границе, онда би требало да буде прихваћено од стране међународне заједнице.

Истакао је и да без решења косовског питања, Србија неће моћи да постане чланица ЕУ, изразивши притом уверење да се тиме ставља тачка на отворена питања на Балкану. Дејтонски споразум, према његовим речима, мора и даље да се поштује, а уверен је да ће ускоро бити решен и спор Македоније и Грчке око имена.

Стефановић: Режим никоме не саопштава никакве детаље, најављени референдум о косовском питању биће одржан у нерегуларним условима

На посету председника Вучића Косову, осврнуо се и председник Левице Србије и један од лидера Савеза за Србију Борко Стефановић који је оценио да Вучић жели да има свој Милошевићев тренутак, као што је то својевремено био митинг на Газиместану.

“Не верујем да ће било шта ни конкретно, ни ново да им каже, сви могу да очекују да им буде горе него до сада. Вероватно ће рећи да је реалност сурова и тешка, и опрезно да игра око идеје разграничења која је недефинисана, опасна и противуставна”, казао је Стефановић.

Режим, како је рекао, никоме не саопштава никакав детаљ и стога је уверен и да ће најављени референдум о косовском питању бити одржан у нерегуларним условима. Такође је оценио да је Европска комисија решена да проблем Косова преломи преко колена, јер јој се ускоро завршава мандат.

Концепт разграничења, сматра Стефановић, представља колапс мултиетничности и не даје никакве гаранције Србима јужно од Ибра.

“Како ће зауставити напредњаке да сутра Мађарској понуде Кањижу и Сенту, зато што је то добро да нека фирма блиска Орбану дође да продаје вештачко ђубриво. Како ће Македонија да остане цела, и како ће Милету Додику да кажу ‘за њих то важи, а за тебе не’”, упитао је лидер Левице.

Страхује да ће и уколико дође до договора о разграничењу, који ће власт представити као „победу и решавање вековног сукоба, а далеко да ће од тога бити“ Вучић од међународне заједнице добити одрешене руке да на диктаторски начин влада минимум још 20 година.

Став Савеза за Србију је да се дијалог са Приштином настави, а да свако сачува свој поглед на статус Косова, објаснио је Стефановић и притом се оштро успротивио идеји да Косово добије столицу у УН. Такође је уверен да ЕУ не намерава да прими Србију у своје чланство, нити је Србији у интересу да једног дана постане чланица Уније у којој ће бити део зонске лиге.

Борка Павићевић: Вучић треба да слуша шта му се говори, а не да се обраћа грађанима

Гошћа Дана уживо била је и директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић која се осврнула на посету председника Вучића Косову, која је најављена за 9. септембар, када ће, како је раније речено, бити представљене основне смернице државне политике према косовском питању.

Павићевић је рекла да председник не би требало да се обраћа грађанима, већ да чује шта му се говори.

“Било би добро да поразговара са Радом Трајковић, Савом Јањићем, Татјаном Лазаревић, са људима који познају, знају и живе тамо”, поручила је она, подсетивши да је дијалог форма у којој се заступају различити ставови, те да друштвеност без дијалога не постоји.

Упитала је и ако је етничко чишћење било сврха рата, зашто онда подржавати решење којим се то исто наставља, само другим средствима.

“Процеси у којима ја учествујем (културна сарадња) говоре ми једну ствар – док не дођу оне снаге које немају проблема међусобно колико то политика представља, дотле неће бити озбиљног мировног решења. Док не буде оних који су били за мир”, истакла је она.

Ниједно решење које неће гарантовати људима стабилност и сигурност на Косову, неће бити трајно, уверена је гошћа Дана уживо.


Извор: Н-1

Оставите коментар

Оставите коментар на Србомрзац Волфганг Петрич – Време за „коначно решење“

* Обавезна поља