srpskaБАЊАЛУКА – Република Српска данас слави свој 23. рођендан.

Обележавање 9. јануара – Дана Републике Српске и њене крсне славе, Светог првомученика и архиђакона Стефана, почиње у 9 часова светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља коју ће служити патријарх српски Иринеј.

За 13 часова заказана је свечана академија у Банском двору, а у 15 часова почиње свечани пријем у Административном центру Владе Српске.

Венац на споменик 12 бањалучких беба, положиће делегација са Косова и Метохије, предвођена директором Канцеларије Владе Србије Марком Ђурићем.

Српска је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ, пише РТРС.

Основали су је српски посланици у тадашњој скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.

Српска од свог формирања има законодавну, судску и извршну власт.

Простире се на 24.857 квадратних метара, а према подацима задњег пописа из 2013. године има 1.326.991. становника.

За опстанак Републике Српске током ратних сукоба деведесетих година 20. века живот је положило 21.000 бораца, према званичним подацима које је изнео Истражно-документациони центар БиХ.

Народна скупштина Републике Српске није престајала са радом ни у току ратних сукоба.

Српска се састоји од 57 општина и шест градова.

Основне привредене гране Српске су енергетика, металургија и прерада метала, електро и хемијска индустрија, индустрија прераде дрвета, индустрија текстила, коже и обуће, индустрија грађевинског материјала, прехрамбена индустрија.

Српска има обиље природног богатства – планине Зелегору, Трескавицу, Јахорину, Романију, Грмеч, Козару, Озрен… са огромним шумским и ловним богатством и туристичком перспективом.

Република Српска има водотоке моћних река попут: Уне, Сане, Врбаса, Укрине, Дрине и Таре, које спадају у најбистрије на Балкану.


Извор: Независне новине

Оставите коментар

Оставите коментар на Срећан рођендан, Републико Српска!

* Обавезна поља