migСкоро три месеца ваздушни простор Србије није био чуван ловачком авијацијом, авионима типа „миг-29” и „миг-21”, што на овим просторима није забележено у протеклих седамдесет година. Проблем су били акумулатори за та два типа борбених летелица. Сада је тај проблем коначно решен, акумулатори су стигли из Русије, као донација. Премијер Александар Вучић и министар одбране Братислав Гашић у својим недавним разговорима у Москви издејствовали су да акумулатори стигну и да од данас небо над Србијом опет буде чувано и ловачком авијацијом јер то је и обавеза Србије као европске земље и кандидата за улазак у ЕУ.

Наиме, борбена ловачка авијација потребна је Србији и као ваздушна полиција у случају упада отетог авиона у њен ваздушни простор. Ако то немамо, ризикујемо да европске ваздухопловне компаније прогласе наш ваздушни простор за несигуран, да почну да га избегавају и тиме лише Србију значајног девизног прихода од прелета страних авиона. Земље које немају ловачку авијацију која би обављала тај посао морају у те сврхе да плаћају услуге неког другог ратног ваздухопловства. Односно, ако неће да плаћају своје ратно ваздухопловство – плаћаће туђе.

Пристизање акумулатора за ловачке авионе добар је знак за Ваздухопловство и ПВО Србије, које ускоро законски враћа стари назив Ратно ваздухопловство и ПВО.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Српски мигови опет лете

* Обавезна поља