vucic-dacic-kosovo„Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ“, истиче се на почетку писма, које је српски шеф дипломатије упутио сталним чланицама Савета безбедности УН, поводом британског нацрта резолуције у Сребреници. Исти текст писма, до кога је Данас дошао у неформалним изворима, упућен је представницима САД, Велике Британије, Француске, Русије и Кине. Писмо у целости гласи:

Ваша Екселенцијо,

Република Србија одаје пошту свим жртвама сукоба на простору бивше СФРЈ и чврсто је уверена да наша сећања и активности чији је циљ да се прошлост не заборави треба да буду искључиво у функцији помирења и промоције регионалне сарадње и добросуседства. Наслеђе прошлости не сме да буде препрека нашој заједничкој будућности.

Управо полазећи од тога, Србија је са изненађењем дочекала Нацрт текста резолуције Савета безбедности Уједињених нација који је примила од Велике Британије, а поводом двадесете годишњице злочина који се догодио у Сребреници.

Србија сматра да било каква резолуција неће допринети помирењу у региону, него ће, напротив, изазвати тензије, трвења и додатно га дестабилизовати. Србија не разуме ни смисао ни циљ резолуције која би, осим што би утицала на дестабилизацију у региону, додатно утицала и на дестабилизацију политичких односа у самој Републици Србији.

Примите, Екселенцијо, изразе мог особитог поштовања. Београд, 15. јун 2015. године.

Подсетимо, Дачић је новинарима рекао да консултације на нивоу пет сталних чланица још увек нису обављене и да се оне и очекују од почетком ове недеље. „Очигледно је да постоје велика неслагања међу сталним чланицама СБ УН“, рекао је Дачић додајући да ће Србија пратити ситуацију.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Српско писмо сталним чланицама Савета безбедности

* Обавезна поља