Министар одбране Велике Британије Бен Волас рекао је да Србија заслужује пуну пажњу и подршку Лондона и да заслужује место за почасним столом, као и да ће Велика Британија помоћи да се Србија ослободи „малигног руског утицаја и манипулација”.

Волас је то изјавио за британски Телеграф, уз тврдњу да је у Београду потписан уговор о супротстављању „малигном руском утицају”, не прецизирајући такву одредбу у споразуму.

Министарство одбране Србије саопштило је данас да током посете британског министра одбране Бена Воласа Србији, није потписан било какав документ у којем се помиње Русија, нити је министар Волас било где то изјавио.

„Једини документ који су током посете потписали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и министар Бен Волас јесте Аранжман између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о унапређењу сарадње у области одбране”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

У наведеном Аранжману не помиње се Руска Федерација, истиче Министарство одбране. У саопштењу издатом поводом, како се напомиње, нетачних медијских написа, а ради истинитог обавештавања јавности, наводи се шта је предмет тог документа.

„Предмет Аранжмана је развој билатералне сарадње у области мултинационалних операција, војне обуке и образовања, одржавање билатералних вежби, разматрање унапређења сарадње у копненом и ваздухопловном домену и сајбер одбрани, унапређење сарадње у области АБХО, јачање могућности за сарадњу одбрамбених индустрија и научно истраживачких институција као и међусобно позивање на годишње војне спортске манифестације и такмичења”, прецизира се у тексту.

Британски министар одбране ове недеље је боравио у Београду и срео се са председником Србије Александром Вучићем и министром одбране Небојшом Стефановићем. Стефановић је тада оценио да су две стране потписале аранжман о унапређењу сарадње у области одбране и „изразиле спремност и опредељење за наставак интензивне билатералне сарадње између два министарства и две војске”.

Волас је у интервјуу датом за британски Телеграф током посете у Београду изјавио да је британски безбедносни интерес да буде укључена у постјугословенски развој ситуације, додавши да ће Британија помоћи Србији да се ослободи руског „малигног утицаја и манипулације”. Он је још рекао да Србија „заслужује нашу пажњу и подршку, јер желимо да нам се прикључи за почасним столом” преноси Танјуг.

„У нашем је интересу да помогнемо државама као Србији да пруже отпор малигним активностима и утицајима. У областима где видимо активности других нација којима се ослабљују државе или се покушава са манипулацијом, онда је, наравно, у нашем интересу да се супротставимо томе и да подржимо те земље”, додао је Волас.

Он је рекао да Британији не смета што Београд има пријатељске односе са Москвом, јер је „Србија војно неутрална”.

„Не играмо игру Русије која узима земље здраво за готово и тера их да бирају. Не држимо евангелистичке проповеди Србији шта треба да ради. Желимо максималну сигурност за народ Србије, али морамо да делимо терет и неки партнери ће бити мање традиционални него што мислите, укључујући и Србију”, додао је Волас.

Министри Стефановић и Волас потписују документ о сарадњи – Фото: Министарство одбране/Бета

Саопштење Министарства одбране Републике Србије

Поводом нетачних медијских написа, а ради истинитог обавештавања јавности, Министарство одбране указује да током посете министра одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Бена Воласа Србији није потписан било какав документ у којем се помиње Русија, нити је министар Волас било где то изјавио.

Једини документ који су током посете потписали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и министар Бен Волас јесте Аранжман између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о унапређењу сарадње у области одбране.

У наведеном Аранжману не помиње се Руска Федерација.

Предмет Аранжмана је развој билатералне сарадње у области мултинационалних операција, војне обуке и образовања, одржавање билатералних вежби, разматрање унапређења сарадње у копненом и ваздухопловном домену и сајбер одбрани, унапређење сарадње у области АБХО, јачање могућности за сарадњу одбрамбених индустрија и научно истраживачких институција као и међусобно позивање на годишње војне спортске манифестације и такмичења.

Стефановић од сутра у Москви на позив Шојгуа

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић боравиће у тродневној посети Руској Федерацији где ће, на позив министра одбране генерала армије Сергеја Шојгуа, од 22. до 24. јуна учествовати на 9. Московској конференцији о међународној безбедности.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, учесници Московске конференције традиционално ће дискутовати о актуелним проблемима и тенденцијама у области међународне безбедности, док ће Стефановић имати и билатерални сусрет са министром Шојгуом.

Слика у горњем левом углу: Стефановић и Волас на дочеку – Фото: Министарство одбране/Јово Мамула


Извор: Политика, Министарство одбране, Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Шта је Министарство одбране потписало с Британцима?

* Обавезна поља