Новинар британске станице Би-Би-Си Џонатан Бил који се налазио на британском разарачу „ХМС Дефендер“ у време инцидента навео је да је ратни брод намерно ушао у воде Крима, као и да је чуо хице упозорења са руске стране. Аудио-снимак начињен на броду објављен је на сајту Би-Би-Сија.

Он је рекао и да је „око 20“ руских авиона прелетело изнад британског брода.

„ХМС ‘Дефендер’ је наставио свој пут у територијалним водама Крима на удаљености од око 12 миља од полуострва, видимо обалу“, навео је Бил.

На снимку се може чути како авиони надлећу брод. Новинар је потом навео да су руски војници упозоравали посаду преко радио-везе.

Према њему, једна од порука је гласила: „Ако не промените курс, пуцаћемо.“

Када се брод приближио јужном делу Крима посада торпедног брода је већ била у приправности, рекао је британски новинар.

Руско министарство одбране саопштило је да су испаљени хици упозорења по рути којом се британски разарач ХМС „Дефендер“ кретао, пошто је повредио руске границе.

Објављена је и рута разарача где се види како се британски ратни брод приближио руском полуострву и прошао поред Севастопоља.

Руско Министарство одбране сматра да су опасне активности британског разарача у Црном мору грубо кршење Конвенције УН о поморском праву из 1982. године.

Британско Министарство одбране је на Твитеру објавило да брод реализује миран пролазак кроз територијалне воде Украјине и да нико није пуцао на разарач.

Британски разарач „Дефендер“ са илустрацијом маршуте којом се кретао пре него је на њега отворена ватра – Фото: Ben Mitchell/AP

Подсетимо, Крим се ујединио с Русијом после референдума који је одржан у марту 2014. године након државног удара у Украјини, на ком се већина становника Републике Крим и Севастопоља изјаснила за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је то питање затворено.

МАРИЈА ЗАХАРОВА – ЈАСНО ЈЕ КО ЛАЖЕ!

Министарство одбране Велике Британије и британска амбасада у Москви шире лажи о инциденту са уласком разарача њихове земље у територијалне воде Русије у Црном мору, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Како је написала на Телеграму, „објављене су три вести (о инциденту), све боља од боље“.

„Британско Министарство одбране саопштило је да су вести о хицима упозорења који су испаљени према свом броду који је упловио у територијалне воде Крима ‘руске дезинформације’“, подсетила је Захарова.

Затим је навела другу вест у којој је новинар „Би-Би-Сија“ који се налазио на британском броду, потврдио да је брод намерно упловио у руске територијалне воде.

Према речима Захарове, британска амбасада је саопштила да није пуцано на разарач „Дефендер“. Амбасада тврди да је „брод британске Ратне морнарице реализовао мирни пролазак кроз територијалне воде Украјине у складу са међународним правом“. Амбасада је такође навела да је опис тих догађаја који је изнела руска страна „нетачан“.

„Ко лаже: британско Министарство одбране, британски новинар телевизије ‘Би-Би-Си’ или британска амбасада у Москви? Одговор постоји. Овог пута – британско Министарство одбране и британска амбасада. Па не би британске обавештајне службе подметале ‘Би-Би-Сију’. У Лондону су изгубили манире. Желим да дам савет британским партнерима – уколико следећи пут пожелите да ‘уђете мирно’ – куцајте“, поручила је Захарова.Разарач „Дефендер“ Ратне морнарице Велике Британије, крећући се северозападним делом Црног мора, нарушио је државну границу Русије и ушао три километара у територијално море у области рта Фиолент.

Црноморска флота Русије заједно са Пограничном службом ФСБ испалила три хица упозорења како би спречила британски разарач да наруши руску државну границу. Према наводима Министарства одбране Русије, британски разарач је претходно добио упозорење да ће бити употребљено наоружање уколико повреди границе Руске Федерације, међутим, војни брод на то упозорење није реаговао.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Зашто су Руси пуцали на Британце?

* Обавезна поља