milan-stamatovic-32-vladimir-lojanica_fПредседник општине Чајетина Милан Стаматовић изјавио је да је кривична пријава поднета против њега зато што је спречио да се државно земљиште на Златибору поклони приватној фирми, што је покушала да учини Зорана Михајловић. Тврди да су и актуелне смене директора у јавним службама и предузећима из Чајетине део одмазде напредњака, односно Андреја Вучића, трентуно „најмоћнијег човека у Србији“.

Тужилаштво за организовани криминал затражило је од полиције да провери наводе из кривичне пријаве Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре против Милана Стаматовића, председника општине Чајетина и потпредседника Српске народне партије, као и против још десет лица.

Уколико постоје докази за сумње Министарства, биће отворена истрага која би требало да утврди да ли су незаконитим издавањем дозвола за градњу на Златибору оштетили државу за више од 50 милиона евра. Осим Стаматовића, међу осумњиченима је, према незваничним сазнањима, петоро службеника општинске управе Чајетине, један адвокат, двојица бизнисмена, једно лице из хотела „Палисад“ на Златибору, као и један судија Вишег суда у Ужицу.

Стаматовић, међутим, одбацује оптужбе и за Данас тврди да се иза њих крије политичка освета актуелне власти. Он подсећа да је, пре неколико месеци, спречио да Министарство грађевинарства додели, без накнаде, приватном предузећу ПК „Златибор“ државно земљиште од 2.213 хектара на тој планини. Тиме се, како истиче, замерио потпредседници владе и министарки Зорани Михајловић, која је потписала спорно решење, али и другим високо позиционираним људима у СНС и актуелној власти.

Акутелне смене директора по Чајетини по налогу Андреја Вучића

Он каже да су део те освете и актуелне смене директора јавних предузећа и републичких институција у Чајетини, обављене по налогу Андреја Вучића, који, како је рекао, „кадрује и наређује ко ће бити смењен у Србији“. На питање како је могуће да премијеров брат смени наведене директоре, јер нема таква овлашћења, Стаматовић је узвратио да „Андреј Вучић обавља најутицајнију функцију тренутно у Србији, а то је функција премијеровог брата“, и да „утицајима са те позиције кадрује по целој Србији“.

Према речима Стаматовића, напад на њега мотивисан је и јер се противио начину на који је, пре неколико година, приватизовано предузеће „Златибор турист“, у чијем саставу је луксузно апартманско насеље „Краљеви конаци“ као и власништво над изузетно вредним земљиштем у центру Златибора.

– Синиша Мали, садашњи градоначелник Београда, у време приватизације тог предузећа, с једне стране је заступао приватну фирму Миломира Јоксимовића, званог Миша Омега, а с друге – Агенцију за приватизацију. Тим поводом два пута је био код мене у канцеларији, заједно с Јоксимовићем, као неки његов консултант – тврди председник чајетинске општине.

Истиче да су предмете који се наводе у пријави, али и многе друге, проверавали инспектори за привредни криминал из Чајетине, Ужица, тужилаштво у Ужицу и Чачку, Специјално тужилаштво из Београда, Управа за привредни криминал, Државна ревизорска институција, буџетска инспекција, али да није пронађено ништа незаконито.

– Међутим, сада се ово дешава под притиском министарке, Синише Малог и људи из „Златибор-туриста“, који покушавају да пренесу златиборско земљиште као власништво те фирме, а ту могућност би, кроз управни поступак, добили уколико ме склоне са места председника општине – сматра наш саговорник.

Он каже и да није свеједно када се оптужбе из кривичне пријаве публикују у медијима.

– Не плашим се, али се питам шта ће даље предузети против мене. Једино им је остало да ме физички ликвидирају. Уместо да штити државну имовину и људе који се против корупције и криминала боре истином и аргументима, представници државе прогањају мене, а штите оне који се само декларативно залажу за борбу против корупције. Александар Вучић има уз скуте Синишу Малог и Зорану Михајловић, која као потпредседница Владе утиче на рад јавних институција – истакао је Стаматовић и поручио да су му јавност и медији једини начин да одговори на оптужбе.

„Нудили ми функције и станове ако пређем у СНС, кад сам одбио, започели одмазду“

На подсећање да су то озбиљне оптужбе и сценарији о његовој ликвидацији, Стаматовић је узвратио да „они које је спречио у великој крађи, сигурно не намеравају да га штеде“.

– Најпре су ми нудили да пређем у СНС и да бирам функцију, па су ми нудили станове по Београду, а када сам све то одбио, предложили су ми да се повучем са места председника општине и да они организују изборе. Нудили су ми да дођу Вучићеви људи да „попеглају“ документацију, а када сам и то одбио, рекли су ми да могу да се пакујем. Е, ово је сад покушај тог паковања. Они су ме унапред осудили – каже Стаматовић и сумња да је у овом случају реч о поруци да „онај ко нешто каже против Вучића, добиће и медије и све државне институције на врату, али ако га хвалите, можете да крадете колико хоћете“.

 

Спречена размена парцела

Стаматовић тврди да је Синиша Мали, као консултант заступао и Агенцију за приватизацију и купца, предузеће Миломира Јосимовића, не само у случају продаје државног пакета акција „Златибор-турсита“ већ и у приватизацији хотела „Зеленкада“. Он објашњава да је општина због изградње бензинске станице хтела да размени део земљишта са „Зеленкадом“ али да је реаговао Синиша Мали. „Он ме је позвао као заступник Јоксимовићеве фирме и рекао да то не може да се спроведе“, рекао је Стаматовић. Наш лист је покушао да добије одговор градоначелника Београда на оптужбе Стаматовића, али он није одговорио на СМС поруку.

Андреј Вучић, на функцији брата председника Владе, најмоћнији лик у Србији

„Заслепљени политичком острашћеношћу, јер им није пошло за руком да отму државно земљиште на Златибору, СНС врхушка на челу са Андрејом Вучићем, најмоћнијим ликом у Србији данас, на функцији брата председника Владе, кренула је са одмаздом и сменила неколико директора републичких јавних предузећа у Чајетини“, објављено је на сајту општине Чајетина.

„У нервози, јер су им осујећени планови о расподели плена најскупљих златиборских пашњака, Андерј Вучић је почео са неконтролисаним сменама и отпуштањима у републичким јавним предузећима, свих оних људи који су јавно стали уз председника општине Чајетина у напорима да сачува Златибор од најезде харачлија и да заштити државне интересе“, стоји у саопштењу и наводи пример смене „по кратком поступку“ директора ЕПС у Чајетини, управника одмаралишта „Дунав“ на Златибору и његовог заменика, руководиоца скијалишта на Торнику, као и најава смене директорке Службе за катастар у Чајетини. „Сви су уклоњени са руководећих места само зато што поштују право и правду, што имају свој став у вези са пљачком државне земље на Златибору и што су јасно ставили до знања да не дају своју општину криминалцима“, закључује се у саопштењу.

Пријава „тешка“ 50 милиона евра

У пријави коју је поднело Министарство наведено је да је Стаматовић, 2013. године, потписао грађевинске дозволе двојици инвеститора за градњу објеката од скоро 2.500 квадратних метара на Златибору, иако за то није овлашћен, па је тиме, наводно оштетио државу за три милиона евра. Такође, у пријави се указује да за пројекат изградње панорамске гондоле од центра Златибора до врха Торника, не постоји грађевинска дозвола, а нема је ни изграђени приступни пут до локације на којој је, 19. августа ове године, постављен камен темељац као почетак реализације пројекта. То је, како се тврди у пријави, изазвало штету од око 300.000 евра, док је пет милиона евра изгубљено продајом већег броја државних парцела, а само на основу конверзије права коришћења у право својине. Осим тога, стоји у кривичној пријави, држава је оштећена и за милиона динара тиме што је Туристичком предузећу „Палисад“ омогућено да од 2,2 хектара коришћеног државног и општинског земљишта, бесплатно упише власништво над једним хектаром. Између осталог, у пријави је наведено да је општина Чајетина издала дозволу једној фирми из Новог Сада за постављање антенског стуба, висине 80 метара, иако локалне самоуправе могу издавати такве дозволе само за антенске стубове до 50 метара висине. Због тога, осим штете која је процењена на око 80.000 евра, та дозвола није важећа, а антена је бесправно постављена.

„Пријава је политичка освета јер сам спречио отимање државног земљишта“

– Ништа од тога није тачно. То је политичка освета јер сам спречио отимање државног земљишта, а министарка је још тада најавила да ће тужилаштву да преда некакву документацију. Она је изјавила и да ће тражити од надлежних институција да испитају како то да сам ја председник општине петнаест година, али вероватно није чула за изборе – рекао је Стаматовић.

Стаматовић не пориче да је потписао грађевинске дозволе двојици инвеститора који се помињу у кривичној пријави, али каже да је то урадио по овлашћењу Општинског већа.

– У то време, општина Чајетина није имала начелника општинске управе, који би требало да потписује дозволе за легализацију и то за сто квадрата у том објекту, који су они заједнички градили. То значи да нисам ја издао ту дозволу, него општинска управа, али она је у складу са законом и нема говора о милионској штети – објашњава он и додаје да нема никакве везе ни са дозволом за постављање спорног антенског стуба.

На оптужбе да грађевинску дозволу нема ни панорамска гондола, чија је градња најављена, Стаматовић каже да она није ни изграђена и да прво на општину треба да се пренесе власништво над парцелом изнад које иде траса. Пита се и како је могуће да настане штета или злоупотреба због изградње приступног пута за највећу инвестицију у Чајетини.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Стаматовић – Андреј Вучић смењује и кадрира по Србији!

* Обавезна поља