ivica-dacic-kongresМинистар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Велика Британија нацрт резолуције о Сребрници није поделила чак ни сталним чланицама Савета Безбедности УН, али да Србија није изненађена тим документом и да је знала какве су намере Велике Британије.

Дачић је новинарима рекао да је Србија од децембра прошле године добила 60 „крипто заштићених телеграма“ из разних престоница, те да је нацрт резолуције о Сребрници није изненадио.

„Нас ово није изненадило, реч је о томе да Велика Британија то ни са ким није поделила, чак ни са сталним чланицама Савета безбедости УН, а какве су им намере то смо знали“, рекао је Дачић.

Он је додао да ће рукодовдство Србије учинити све да заштити националне интересе наводећи да је послао писмо министрима спољних послова пет сталних чланица СБ УН.

Додао је да консултације на нивоу пет сталних чланица још увек нису обављене и да се оне и очекују од понедељка. „Очигледно је да постоје велика неслагања међу сталним чланицама СБ УН“, рекао је Дачић додајући да ће Србија пратити ситуацију.

Додик – Британци никада нису престајали да се обрачунавају са Српском

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је Српска и данас у опасности због политичких и дипломатских, али и веома лоше активности делова међународне заједнице.

Он је то изјавио на Дугој Њиви код Модриче, где се данас обележавају 23 године од акције пробоја „Коридора живота“, најзначајније и једне од највећих операција Војске Републике Српске током рата додајући да се не сме изгубити однос према оваквим догађајима, јер је то гаранција будућности, пренели су бањалучки медији.

„Они то минимизирају, али нас више не изненађују и не треба да нас изненађују сва настојања да се смање надлежности Српске, да се да карактер одређеним догађајима помињањем и одавањем почасти неким другим, а не српским жртвама, и неосуђивањем оних који су чинили злочине над Србима. То указује и на њихову упорност да једнога дана дође крај Републици Српској и да униште њен политички значај“, навео је Додик.

Према његовим речима, захтев Велике Британије да се у Савет безбедности УН упути резолуција о Сребреници показује да Британци никада нису престајали са настојањима да се обрачунају са Републиком Српском.

„Ми Срби не смемо да пропустимо да осудимо тај акт јер је директно усмерен против Републике Српске, јер жели да колективизује одговорност читавог народа, а народ је увек колективно одражен кроз своје државе – Српску и Србију“, нагласио је Додик и додао да се о свему томе мора водити рачуна.

Он је указао да се и даље минимизирају злочини над Србима, што се види и у томе како се део јавности односи према хапшењу ратног муслиманског команданта Насера Орића и Сребреници, која је у рату била заштићена зона, а из које су Орићеве снаге нападале војску и цивиле, преноси Алтернативна тв.

Наводећи да је БиХ састављена од два ентитета, да БиХ нема владу коју „неки упорно хоће да створе“, Додик је рекао да БиХ никада не може бити надређена Српској.

„Нама не треба БиХ, њу странци покушавају да направе. Ми кажемо – не може јер није жељена. Нама треба да се боримо за интересе српског народа и враћање надлежности Републици Српској“, истакао је Додик.

Љајић – Вучићева намера да оде у Сребреницу важнија од декларација

„Намера премијера Александра Вучића да оде у Сребреницу важнија је за процес помирења у региону од свих резолуција, декларација иопштих изјава, јер представља више од симболичног чина одавања почасти сребреничким жртвама“ изјавио је потпредседник Владе Расим Љајић.

Љајић је у изјави за „Танјуг“ напоменуо да је сада важно да политичари преузму одговорност и практичним корацима допринесу нормализацији односа међу државама и помирењу међу народима.

Према Љајићевим речима, том процесу неће допринети било какве резолуције и декларације које ће политичари доносити, а грађани априори одбацивати.

„Помирење мора да се догоди у срцима и главама људи, а не у формалном прихватању било каквих докумената.

О помирењу морамо да говоримо не само у данима пред 11. јул или непосредно после њега, помирење је процес који мора да буде обележен конкретним акцијама које воде ка њему.

Зато је важан Вучићев одлазак у Сребреницу, јер он значи да ће процес помирења бити настављен и после 11. јула“, поручио је Љајић, који је министар трговине, туризма и телекомуникација.

Љајић додаје да је са некадашњим председником Србије Борисом Тадићем био у Сребреници два пута и да ти одласци нису сами по себи значили помирење, али да су у великој мери доприносили отопљавању односа Београда и Сарајева.

„Одлазак у Сребреницу Александра Вучића, као председника владе који ужива подршку 50 одсто грађана Србије, у великој мери ће омогућити да тај процес лакше заживи и буде прихваћен од грађана Србије, што је и основни циљ“, истакао је Љајић.

Он је нагласио да је више пута разговарао о томе са Вучићем и да зна да његов потез није маркетиншки, већ искрен чин који је у функцији остварења циља, а то је почетак озбиљног и суштинског дијалога између Срба и Бошњака.

Уз подсећање да је Међународни суд правде у фебруару 2007. године дао правну квалификацију тог злочина и да ниједна међународна резолуција то не може ни појачати, ни оспорити, Љајић каже и да се без обзира на поједине изјаве, које могу бити протумачене као нова затегнутост у односима Србије и БиХ, морају тражити начини да односи Београда и Сарајева буду на много већем нивоу него што су сада.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Ставови о нацрту британске резолуције

* Обавезна поља