ВАШИНГТОН – У Србији су у априлу прошле године одржани превремени парламентарни избори за које су међународни посматрачи закључили да су бирачима понудили мноштво избора и током којих су испоштоване основне слободе, оцењује се у најновијем извештају америчког Стејт департмента о стању људских права у свету у делу који се бави Србијом за 2016. годину.

Тај закључак донет је упркос неким извештајима о пристрасном извештавању медија и недовољно јасној дистинкцији између државних и страначких активности.

У иначе веома опширном известају Стејт департмента, наводи се и да је Српска напредна странка (СНС), предвођена Александром Вучићем, освојила највећи број места у парламенту и формирала владајућу коалицију.

После овог, првог закључка наводе се и следећи, укључујући да су цивилне власти задржале ефективну контролу над снагама безбедности.

Међу најозбиљнијим проблемима у вези поштовања људских права током прошле године су дискриминација и социјално насиље према припадницима мањинских група, посебно Ромима, наводи се у извештају.

Притисак и застрашивање новинара да врше аутоцензуру је такође био значајана проблем.

Неефикасан правосудни систем који је довео до дугих судских процеса и њиховог одлагања, као и дуги периоди задржавања у притвору пре суђења неповољно су утицали на то да правда буде доступна грађанима.

Међу другим проблемима пријављеним током прошле године су и наводи да је полиција понекад тукла и малтретирала лица, обично током хапшења или притварања како би добила признања.

У извештају Стејт департмента се такође наводи да су затвори претрпани, да имају лоше санитарије и недостаје осветљење и вентилација, а проблем представља и насиље међу затвореницима.

Присутан је и велики број расељених лица из ратова током 90-их година прошлог века као и недавни долазак и прилив миграната са Блиског истока и Јужне и Централне Азије за шта недостаје трајно решење.

У извештају се додаје да постоји корупција у систему здравства, образовања и гранама власти, укључујући полицију.

Има и случајева малтретирања активиста за људска права као и појединаца и група које су критичне према влади, наводи се у извештају.

Забележени су и случајеви насиља у породици и према женама, злостављања деце и дискриминације према особама са посебним потребама.

Проблем представља и трговина људима и дискриминација ЛГБТ популације, констатује се у извештају.

Влада је предузела кораке да кривично гони званичнике, како у полицији тако и другим гранама власти, након јавног обелодањивања злоупотреба.

Многи посматрачи, ипак, верују да бројни случајеви корупције и насиља у породици, као и других злоупотреба пролазе незабележено и некажњено, закључује се у извештају Стејт департмента.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Стејт департмент о стању људских права у Србији

* Обавезна поља