iljusinБЕОГРАД — Одлуком владе Русије на молбу Србије, због поплава, руско Министарство за ванредне ситуације и цивилну заштиту упутило спасиоце у Србију ради пружања помоћи.

Авион Иљушин Ил-76 слетео је око 08.30 на аеродром у Нишу. Други авион слетеће у 11 сати и он доноси помоћ у храни.

Заменик руског министра за ванредне ситуације Едуард Николајевич Чижиков рекао је да се међу руским спасиоцима налази и 20 ронилаца, да су они опремјљени најсавременијом опремом и да су у сличним акцијама учествовали на далеком истоку.

У авиону је, како се наводи, високотехнолошка спасилачка опрема, а осим ронилачке, има и специјалну опрему, као и моторне чамце. Руски одред опремљен је свим што је неопходно за потрагу и спасавање у зони поплава и спреман је да делује аутономно дуже од 15 дана.

Чизиков је рекао да ће руски спасиоци остати у Србији онолико колико је потребно. Он је најавио слетање још једног руског авиона током дана који ће у Ниш допремити хуманитарну помоћ.

Према информација које су дате новинарима приликом слетања авиона руски спасиоци ће одмах бити упућени на подручје Обреновца.

Руске спасиоце на аеродрому су сачекали кодиректор Српско – руског центра Виктор Викторович Сафијанов, начелник Нишавског управног округа Александар Цветковић, начелник нишке полиције Срђан Грекуловић, представници Сектора за ванредне ситуације и града.

Непосредно у Србији, наводи Министарство, ангажовани су специјалисти Руско-српског хуманитарног центра, чији је један од задатака отклањање последица природних непогода на територији Србије и других земаља балканског региона, а већ су ангажовани мобилни агрегати и пумпе.

Руски авион стигао у помоћ поплављеној Србији

Одлуком владе Русије на молбу руководства Србије због поплава руско Министарство за ванредне ситуације и цивилну заштиту упутило је спасиоце ради пружања помоћи српском народу. Авион са 76 руских спасиоца слетео је јутрос у Ниш.

Чижиков Едуард, заменик министра за ванредне ситуације изјавио је да је у Нишу стигло 76 спасилаца.

Министарство је упутило спасиоце аеромобилног одреда „Центроспас“ и Центра за извођење нарочито ризичних операција „Лидер“.

У авиону је, како се наводи, високотехнолошка спасилачка опрема, укључујући ронилачку и специјалну опрему, као и моторни чамци.

Руски одред опремљен је свим што је неопходно за потрагу и спасавање у зони поплава и спреман је да делује аутономно дуже од 15 дана.

Непосредно у Србији, наводи Министарство, ангажовани су специјалисти Руско-српског хуманитарног центра, чији је један од задатака отклањање последица природних непогода на територији Србије и других земаља балканског региона, а већ су ангажовани мобилни агрегати и пумпе.

Руска агенција Интерфакс јавила је, позивајући се на неименованог саговорника из тог министарства да ће у Србију бити упућена два авиона “Ил-76“, са аеродрома Раменское на аеродром у Нишу.

Стиже и помоћ из Словеније

Словеначка влада упутиће данас, према најави амбасадора те земље у Београду Франца Бута, специјалну јединицу цивилне заштите као помоћ у борби с поплавама које су погодиле Србију.

Стићи ће и четири возила, 19 људи и две специјалне пумпе за испумпавање воде и муља, најавио је синоћ амбасадор Словеније у Београду, Франц Бут.

Бут је за Тањуг рекао да је словеначки министар одбране Роман Јакић, добио писмо од свог српског колеге Братислава Гашића и одмах реаговао, предложивши својој влади да пошаље помоћ Србији.

Амбасадор је рекао и да је екипа, која ће стићи у Србију, иста она која је пре неколико недеља била у нашој земљи на сличном задатку.

Предраг Марић – Руска помоћ у прави час

Помоћ је стигла у прави час, у најбољем могућем тренутку, – изјавио је за Глас Русије начелник сектора за ванредне ситуације МУП Србије Предраг Марић.

– Тим руских спасиоца са чамцима потпуно опремљеним за спасавање у случају поплава слетео је у Ниш. У Обреновцу имамо више хиљада угрожених. Сада ћемо их авионом пребацити за Београд и одмах свих 74 упутити у Обреновац. По нашим информацијама, очекује се још два руска авиона са опремом за спасавање и са хуманитарном помоћу. Договор је да остану до год је буде потребно – рекао је за Глас Русије Предраг Марић.

 


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Стигao први одред руских спасилацa

* Обавезна поља