ep glasБРИСЕЛ – На изборима за Европски парламент, који се одржавају 25. маја, десничари ће ако и не буду славили победу, сигурно побољшати своје резултате. Читава ствар је у томе што се Европљани плаше да ће изгубити свој национални идентитет.

И тада ћемо можда видети мало другачију Европу. Наравно, Европски парламент је по дефиницији законодавни орган, то није извршна власт која доноси одлуке. Међутим, то ко ће представљати парламент може сведочити о озбиљном заокрету у погледима милиона људи на будућност.

Европљанима се много тога не свиђа. То је, на пример, „питом“ карактер политичких лидера. У суштини, они зависе од односа Вашингтона и принуђени су да плове низводно у зависности од његове геополитике. Како ту човек може да се не сети и миграције? С једне стране, Европљани су се у току последњих година практично одвикли од рада у тешкој производњи, од чишћења улица и тоалета, од тога да раде као носачи у лукама… Тако да су Европи, наравно, потребни људи који долазе из арапских земаља, Пакистана и Северне Африке. Али, представници Старог света се већ једноставно плаше тога што мигранти живе у затвореним заједницама које се шире, исповедају своје вредности и често не желе да се асимилују.

И у ситуацији оваквог расположења успех могу постићи политичке снаге које, ако не делују у интересу јачања националног суверенитета сопствених дражава, могу деловати против даљег уређења „заједничког европског дома“. А још, као за инат, никако да се реше економски проблеми. Зато ће и неолиберали у економији имати тешкоћа на предстојећим изборима. Ипак, економија је једна ствар, а национализам је друга, па су људи у Европи све чешће почели да се сећају традиције. Ма колико чудно то звучало. Ради се о породичним вредностима, о традиционалном националном менталитету и о кулутри, напокон, о хришћанској религији. После недавног одржавања конкурса за песму Евровизије ова питања за оне који нису гласали за Кончиту Вурст постају врло актуелна. И ови људи желе да имају своје представнике у Европском парламенту. Литвански бискупи су апеловали да се на изборима за Европски парламент гласа за хришћанске вредности. Наизглед, Литванија ни у ком случају није локомотива Европе, то је мала држава. Међутим, изјава Литванске католичке цркве се не може назвати случајном. Конзервативци ће још рећи своју реч.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Европа скреће у десно

* Обавезна поља