koen-stivenПостсовјетски поредак је нарушен бомбардовањем Србије, а одговор Русије на ширење НАТО ка њеним границама је разуман, сматра професор на универзитету у Принстону и Њујорку, сарадник недељника „Нејшен“ Стивен Коен.

„Запад оптужује Русију да је уништила постсовијетски поредак, али, ако се вратимо у ’99…, то почиње америчком ваздушном инвазијом на Србију“, изјавио је у интервјуу за Џон Бачелор шоу.

Коен сматра да свет пролази кроз „историјске тренутке“ и да је Украјина у центру светске геополитике.

„Пролазимо кроз геополитичку транзицију и свет више неће бити онакав какав је био пре пет, шест година, свакако не у Европи. Ово су историјска времена, а епицентар (промена) је у Украјини“, оцењује овај добар познавалац Русије.

Према његовим речима, ауторитети из Кијева, Брисела и Вашингтона говоре да је на помолу „већи рат и који ће ускоро наступити“, каже Коен.

„Главни сукоб је између САД и Русије, али и Европа се дели око овога, док Кина мења правац“, додаје он.

Ширење НАТО је један од одлучујућих фактора у промени геополитичке слике.

„Рећи да Путин уништава постсовјетски поредак значи заборавити да је Русија била намерно изузета из ток поретка“, каже Коен.

Русија, према његовим речима, никада није позвана да учествује у ономе што је постао НАТО поредак у ЕУ, док се НАТО проширио од Берлина све до руских граница.

Позицију Русије у Украјини назива „здравом и модерном“.

„Русија жели да буде слободна од војне претње, што налазим да је разумно“, истиче он.

На питање шта је циљ Москве у Украјини, Коен каже да ништа не указује да Русија тражи да обнови совјетски савез као геополитички феномен.

„Русија не жели сферу утицаја, уколико не говоримо о трговинској сфери утицаја коју свака земља жели. Али оно што тражи и за шта би ишла у рат је зона безбедности, што значи без страних војних база на њеним границама, у Украјини и у Грузији, зато што се НАТО у овом тренутку помера ка Грузији“, упозорава амерички професор.

Он каже да би се САД понашале на исти начин да се руске базе постављају у Мексику или Канади.

Кључни циљ руског председника Владимира Путина је, сматра Коен, да поново изгради „Русију код куће“.


Извор: Спутњик

Оставите коментар

Оставите коментар на Стивен Коен о последицама бомбардовања Србије

* Обавезна поља