filip stivensБесконфликтни суживот у Азији моћне Кине и САД које теже перманентној доминацији сада је под великим знаком питања – оценио је Financial Times.

Његов коментатор Филип Стивенс је при том нагласио да двема суперсилама предстоје крајње тешка времена. При том је указао да ће конфигурација светског поретка у 21. веку умногоме зависити од карактера односа између Вашингтона и Пекинга.

Стивенс је уверен да ће се међу њима све догађати унутар тријаде: сарадња, надметање, конфликт. Подвукао је да су прве две компоненте већ дошле у противречје, а то приближава фазу конфликта, иако је многи стручњаци још не разматрају озбиљно.

FT процењује да је једна од главних амбиција Кине – да опредељује параметре регионалне безбедности. То наводно не значи да Пекинг намерава да истисне САД из Источне Азије, чак ни кроз годину дана, али Кина већ сигнализира да су застарели погледи Вашингтона на којима САД заснивају своју политику у Азији.

Стивенс истиче да ће наступити моменат када ће Азија постати суверена у решавању геополитичких проблема и да ће у томе пресудну улогу одиграти управо Кина. То ће, по његовом мишљењу, присилити Американце да одустану од стратегије формирања „двостраних алијанси”.

Financial Times даље истиче: „Вашингтон одбија да Кину која узлеће третира као играча једнаке снаге. Зато и не пристаје да равноправно са Пекингом решава регионалне геополитичке проблеме. Међутим, легитимност „супериорности” САД у Пацифичком региону почива пре свега на жељи неких земаља да Вашингтон остане противтежа Кини. У исто време много регионалних актера жели да Кина буде једина азијска суперсила јер то одговара њиховим економским интересима”.

Financial Times свој коментар закључује речима:

„САД, које желе перманентну доминацију, могу се сукобити са Кином… Тукидид би вероватно реако да се све незаустављиво креће ка њиховом конфликту… Сада ни једна страна не жели ни хладни рат, а камоли ратна дејства. Упркос томе, долазе сложена времена. Најбољи исход био би – релативно хладни мир”.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Предстоји конфликт Кине и САД за превласт у Азији

* Обавезна поља