jens-stoltenberg-1(2)Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да су Русија и ИД „два главна, мада различита изазова, са којима се суочавамо на истоку и југу НАТО простора“.

Он у интервјуу сервису „Гласа Америке“ на српском језику рекао да су главни разлог његове посете Вашингтону „разговори у вези са предстојећим самитом Алијансе у Варшави, где ће највише речи бити о учвршћивању одговора на све упорнију Русију, која је одговорна за агресију на Украјину“, као и да „НАТО такође настоји да појача свој допринос у борби против Исламске државе, и нереда и насиља у Ираку и Сирији и широм Блиског истока“.

„Спроводимо до сада највеће појачање колективне одбране од Другог светског рата до данас. То укључује унапређивање спремности као и повећање броја војника присутних у источном делу НАТО простора“, навео је Столтенберг.

На питање да ли је дијалог са Русијом могућ, генерални секретар Алијансе је одговорио да је „дијалог неопходан како не би дошло до новог Хладног рата са Русијом“.

„Важно је да не долази до инцидената, попут обарања руског авиона изнад турске територије, а када се такви инциденти догоде морамо да избегнемо да се отму контроли. Дакле, различити механизми транспарентности су важни да ионако тешка ситуација не постане још тежа“, објашњава Столтенберг.

milo-natoУпитан да ли НАТО планира даље проширење, Столтенберг је казао да „НАТО тренутно ангажован у процесу примања новог члана, Црне Горе“.

„Одлучио је да позове Црну Гору да се придружи Алијанси. Сада радимо на финализацији коначних разговора у том циљу. НАТО ће потом бити ангажован и на поспешивању процеса ратификације у националним парламентима. Значи НАТО ће на крају добити новог 29. члана Алијансе“.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Столтенберг – ИСИЛ и Русија главни изазови за НАТО

* Обавезна поља