kosovo-lokalni-izbori-5БЕОГРАД – Стране агенције јавиле су данас да су отворена биралишта у оквиру локалних избора на Косову истичући да избори представљају тест односа Београда и Приштине.

Америчка агенција Асошиејтед прес наводи да ће локални избори на Косову представљати тест „крхких односа“ Београда и Приштине, истичући да је Београд позвао косовске Србе да учествују на гласању које је организовала Приштина, први пут откако је Косово прогласило независност 2008. године.

АП оцењује да је учешће Срба у политичком животу Косова кључни елемент споразума Београда и Приштине, постигнутог уз посредовање ЕУ.

Америчка агенција наводи и да поједини косовски Срби страхују да ће учешћем на изборима доказати законитост отцепљења Косова, док поједини косовски Албанци сматрају да се гласањем утире пут за одвајање територије којом би управљала српска мањина.

Француска агенција Франс прес оцењује да ће „кључни локални избори на Косову, које помно прати Брисел, бити један од главних тестова и за Приштину и за Београд након историјског споразума склопљеног уз посредовање ЕУ у циљу побољшања њихових односа“.

АФП истиче и да ће одзив косовских Срба бити од пресудног значаја за успех избора, истичући да су власти у Београду охрабриле српску заједницу на Косову да учествује на изборима у склопу споразума од априла о побољшању односа са Приштином.

Француска агенција наглашава да је споразум помогао Србији да добије зелено светло за почетак преговора о чланству са Бриселом, а да је за Београд суштински важно да испоштује свој део договора.

Београд је, пише АФП, снажно подржао изборе уз напомену да ће „само висок одзив обезбедити опстанак Срба на Косову“.

АФП наводи и да ће за косовског премијера Хашима Тачија ови избори бити тест посевећености побољшању односа са Београдом.

С друге стране, Итар-тас с истиче да су локални избори за Србе који живе на Косову прва прилика од 1999. године да гласају и буду изабрани на водећа места, а да су раније ове седмице изазвали жучне дебате у скупштини Србије, где су се могли чути гласови и за и против избора.

Руска агенција оцењује да потпуно супротни ставови српских политичара додатно отежавају избор косовским Србима- да ли би требало да гласају и докажу легитимност албанских власти или да бојкотују изборе, али буду лишени и најмање шансе да бар делимично утичу на политичку ситуацију у региону.

Агенција, такође, истиче да су српски лидери позвали косовске Србе да изађу на изборе, преносећи изјаве које су давали протекле недеље.

Руска агенција подсећа и да су се Београд и Приштина у данима пред изборе оптуживали готово свакодневно за покушаје ометања избора, као и на напад на кандидата за градоначелника Косовске Митровице Крстимира Пантића.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Стране агенције о изборима

* Обавезна поља