terazije studentiБЕОГРАД – Око 2.000 студената окупило се испред зграде Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Београду.

Они су незадовољни изменама Закона о високом образовању, усвојеним почетком септембра. Судентима не одговара мањи број предвиђених рокова, траже буџетско финансирање апсолвентског стажа, а организатор протеста је Студентска конференција универзитета Србије, кровна организација студената, студентски парламенти Универзитета у Београду и Универзитета уметности.

Студенти очекују да буду позвани на разговор са представницима Министарства просвете. Саобраћај у Немањиној улици, од Славије до Ресавске улице, потпуно је заустављен.

Они скандирају „Закон неће проћи“ и „Лопови“, и носе транспаренте на којима пише „Цури из носа, да није можда докторат“ и „Студирање на води“.

Студенти су пред министарство, где ће предати своје захтеве, дошли из правца Вождовца, где се налазе Факултет организационих наука и Факултет политичких наука, са платоа на Студентском тргу, од техничких факултета код Вуковог споменика и из Студентског града.

Краткорочни захтеви студената су да у школској 2014/2015. буде шест обавезних испитних рокова, као и да студенти који су уписани у прву годину студија школске 2010/2011, односно 2011/2012. године задрже право да се финансирају из буџета најдуже годину дана по истеку редовног трајања студија, као што је било до сада.

Дугорочни захтеви су почетак израде новог Закона о високом образовању уз активно учешће релевантних студентских представника, и почетак тражења дугорочног решења проблема квалитета наставе, оптерећења и недовољно јасно дефинисаних програма студија и студентских курсева.

Студентска конференција универзитета Србије најавила је раније да ће протести данас бити организовани и у Новом Саду и у Косовској Митровици, а сутра и у Новом Пазару.

Најављено је и да ће Министарству просвете данас бити предати захтеви међу којима су да се не укида шести испитни рок и омогући буџетско финансирање продужене године.

Петар Дебелногић из СКОНУС-а рекао је за Радио Б92 да ће се студенти кретати у четири руте. Дебелногић је појаснио да ће се све ове групе студената у подне састати на Славији, одакле ће кренути ка згради Министарства просвете. Како је рекао, очекују око 3.000 студената на протесту.

Протестима се прикључује и Студентска унија Србије. Председник Уније Никола Срдић за Радио Б92 каже да су протести одговор на провокацију, јер се сваке године, „десетак дана пред почетак школске године, мењају правила по којима ће они студирати“. Он каже да студенти морају да буду укључени у измене закона који се њих тичу, али и у модификацији високообразовног система.

Студентска конференција универзитета Србије у координацијии са студентским парламентима државних универзитета, организује студентске протесте у свим универзитетским градовима, незадовољни због усвајања измена и допуна Закона о високом образовању.

После Крагујевца и Ниша, протести ће данас бити одржани у Београду, Новом Саду и Косовској Митровици.

Министарство просвете је саопштило данас да сарађује с више студентских група које су изнеле своје предлоге и захтеве за будуће промене у области високог образовања.

Протест студената у центру Београда, незадовољни укидањем апсолвентског стажа и мањим бројем испитних рокова

БЕОГРАД – Већа колона београдских студената кренула је у уторак са платоа код Филзофског факултета према згради Министарства просвете у Немањиној улици, захтевајући побољшање услова студирања.

Колона је прошла кроз центар града, Теразијама и улицом Краља Милана. С групом студената која долази са Вождовца планиран је сусрет на тргу Славија и одатле одлазак ка Министарству просвете.

Студенти носе транспаренте „Кад неправда постане закон, отпор постаје дужност“, „Кога лажете“ и „Зашто опет ми“.

Студенти су незадовољни усвојеним изменама Закона о високом образовању, а пре свега укидањем апсолвентског стажа и мањим бројем испитних рокова.

Студентска конференција универзитета Србије најавила је раније да ће протести данас бити организовани и у Новом Саду и у Косовској Митровици, а сутра и у Новом Пазару.

Најављено је и да ће Министарству просвете у току дана бити предати захтеви међу којима су да се не укида шести испитни рок и омогући буџетско финансирање продужене године.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Студенти на улицама Београда

* Обавезна поља