ugljanin bosnjaciНОВИ ПАЗАР – Након разговора са свим институцијама које се баве бошњачким питањем, направљен је први корак ка јединству Бошњака, изјавио је Сулејман Угљанин.

Лидер Странке демократске акције (СДА) Санџака и носилац Јединствене листе на предстојећим изборима за Национални савет Бошњака Сулејман Угљанин тврди да је, након разговора које је имао са представницима свих институција које се озбиљно баве бошњачким питањем, направљен „први корак“ ка јединству те мањинске заједнице.

Угљанин је Танјугу рекао да није дошло до формирања само једне листе за предстојеће мањинске изборе али да то, како каже, није страшно и верује да ће бити прилике током формирања Националног савета Бошњака.

„Први корак је учињен и сада свако са сваким разговара у позитивном тону. Лично нисам покретао питање јединствене исламске заједнице, али и то је била тема јер свака институција намеће своје теме“, рекао је Угљанин.

Угљанин, који је био министар у Влади Србије, каже да је задовољан јер сви учесници у том дијалогу показују добру вољу и зато су то, како оцењује, добри разговори.

Упитан да коментарише изјаву реис ул улеме Исламске заједнице Србије Адема Зилкића, да разговорима о јединству унутар Исламске заједнице не треба да учествују политички фактори, Угљанин каже да се слаже са таквим ставом.

„И ја кажем да политички фактори не треба да се мешају јер Исламска заједница је нешто што надилази сва питања. Реч је о кровној институцији где треба да буде места за све“, казао је Угљанин.

Санџачки муфтија Муамер Зукорлић позвао је у петак Угљанина и министра у Влади Србије и лидера Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића да дају свој допринос уједињењу унутар Исламске заједнице.

Зилкић, међутим, сматра да је питање помирења и уједињења унутар Исламске заједнице питање верника и да се други фактори ту не могу мешати.

„Мислим на политичке факторе. Ни политички фактор ни национални елемент не може да буде ту умешан из разлога што је исламска заједница вишенационална. Односно седам националних заједница чине чланство исламске заједнице. Не могу само Бошњаци одлучивати и они преговарати као политичари или носиоци националних институција о јединству исламске заједнице“, рекао је Зилкић.

Поглавар Исламске заједнице Србије је изразио спремност да у сваком моменту, без икаквих претходних услова, седне и разговара по свим питањима, с тим да је то, како је рекао, ствар верника и службеника и руководства Исламске заједнице.

„Они треба да разговарају и да нађу заједнички језик“, рекао је Зилкић.

Зукорлић је, позивом Угљанину и Љајићу, поручио да је јединство унутар Исламске заједнице важно питање, а још важније од тога је, како је рекао, оздрављење бошњачке нације на овом простору.

Оценивши да је дошао тренутак за отварање нове странице, Зукорлић је изразио спремност да максимално томе и сам допринесе.

Иако је, како је рекао, последњих година претрпео пуно увреда, спреман је да све стави по страни и „пружи руку Угљанину и Љајићу“ и започне преговоре.

Портал Санџакпресс, близак Зукорлићу, објавио је раније четири услова за нормализацију односа Исламске заједнице и СДА Санџака.

Први је да Угљанин јавно подржи Зукорлићеву Исламску заједницу са духовним седиштем у Сарајеву, други да лидер СДА јавно затражи од Зилкића да се одрекне титуле врховног поглавара ИЗС са административним центром у Београду, а трећи да Угљанин јавно позове све имаме који су напустили ИЗ да се без последица врате у систем те верске заједнице.

Четврти услов је да Угљанин јавно позове све своје функционере и активисте да ускрате подршку паралелној „исламској заједници“ и подрже јединствену Исламску заједницу са административним центром у Новом Пазару.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Угљанин о јединству Бошњака

* Обавезна поља