luka-beogradБЕОГРАД – Трећег дана суђења бившем министру привреде Предрагу Бубалу и осталим оптуженима за злоупотребе службеног положаја приликом приватизације „Луке Београд”, оптужбе су негирали Алексеј Мисаиловић, бивши директор Центра за тржиште капитала,и Јасмина Драгутиновић, некадашњи директор Сектора за анализу, припрему и организацију продаје у Акцијском фонду.

Мисаиловић је казао да је све што је радио током продаје акција „Луке Београд” предузећу „Ворлдфин”, иза којег су стајали Мирослав Мишковић и Милан Беко, било по закону.

„У притвору сам завршио само због вештачења, које је потпуно незаконито и нетачно и не може се узимати као репер. Разболео сам се, изгубио посао у банци,и то све због оваквог вештачења. Трпе моја породица и моја деца. Нисам знао да се ради нова процена вредности, за то сам сазнао кад је почела истрага”, рекао је оптужени.

Он је истакао да је нетачан навод оптужнице да је донео одлуку о депоновању акција, јер то није било у оквиру његових овлашћења. Мисаиловић, као и остали оптужени, тврди да није знао да је књиговодствена цена акција потцењена и додаје да је то сазнао тек током кривичног поступка.

Мисаиловић је негирао исказ из истраге у којем је навео да је знао да иза понуде фирме „Ворлдфин” стоји Милан Беко, рекавши да је то вероватно накнадно закључио, али да 2005. године, када је „Лука” приватизована, то није знао.

Мисаиловић је објаснио да је „Лука Београд” била отворено акционарско друштво и такав статус је стекла по Закону о приватизацији из 1997. године, када је извршена својинска трансформација и процена вредности капитала. Тада су 60 одсто акција добила физичка лица, а 40 одсто Фонд ПИО.

Оптужена Јасмина Драгутиновић рекла је да су акције „Луке” продате на финансијском тржишту, а то значи да је најбољи, у овом случају једини понуђач, купио акције. Све остало су, према њеним речима, жеље и очекивања. Она је објаснила да је Акцијски фонд по закону из 2001. године имао задатак да прода државне акције у бившим државним предузећима до 2007. године, а касније је тај рок продужен.

Она тврди да је књиговодствена цена акција по закону била једина цена од које се полази приликом продаје. Та цена је, додала је, од 1997. до 2004. са 300 динара нарасла на 487 динара. Јасмина Драгутиновић је изјавила да није постојала законска обавеза да се обавља нова процена вредности капитала, нити су постојали овлашћени, лиценцирани проценитељи, који би се бавили тим проценама. Акцијски фонд, закључила је она, није имао могућност да користи ни једну другу процену, сем књиговодствене вредности, јер пре тога акције нису излазиле на тржиште.

Подсећамо, у оптужници се наводи да су акције „Луке Београд” продате Беку и Мишковићу по нереално ниској цени од 800 динара, док је њихова вредност, према каснијој процени, била 1.450 динара. Тиме је државни буџет оштећен за око 14,2 милиона евра.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Суђење око продаје Луке Београд

* Обавезна поља