naser-oric-foto-fonet-ap_fНасер Орић, бивши командант муслиманске војске у Сребреници, нашао се у понедељак коначно на оптуженичкој клупи у Сарајеву.

Међутим, онима у Српској који сматрају да ће се суђење завршити као фарса на руку иде и чињеница да је одбрана бошњачког команданта Сребренице на првом рочишту у великој мери надиграла тужиоца, будући да је, према њима, тужилаштво очигледно „танко припремило случај, па Орићевим адвокатима и није био проблем да бриљирају!

Због свега овога у други план је пала чињеница да се Тужилаштво БиХ сагласило да се мере забране које Орић има прошире на подручје целе Федерације БиХ. Подсетимо, Орић је од хапшења у Швајцарској имао ограничено кретање само на подручју сарајевског и тузланског кантона, а сада може и даље, али не и у РС где су сведоци.

Стравично сведочење

У оптужници се наводи да су Орић и Мухић током 1992. у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности. Сада су се и дефинитивно потврдиле сумње да је један од тих заробљеника судија Слободан Илић, кога је, како је посведочио Ибран Мустафић у књизи „Планирани хаос“, Орић лично заклао након што му је претходно извадио очи!

А њих има 31, бар је тако најавио тужилац Мирослав Јањић. Оно што је постало јасно, након првог рочишта, јесте да ће се Орићу судити за зверско убиство предратног сребреничког судије Слободана Илића. Познати су идентитети и остале две жртве које су обухваћене оптужницом.

– За прву тачку оптужнице, убиство Слободана Илића, биће испитано пет директних сведока који ће говорити о начину на који је почињено ово кривично дело, док ће за другу тачку оптужнице, убиство Милутина Милошевића, бити испитана два до три директна сведока. За убиство Митра Савића, што је трећа тачка оптужнице, биће саслушана два директна сведока. Насеру Орићу се за ова три убиства није судило у Хагу – рекао је тужилац Јањић и додао да ће се, уз Орића, судити и његовом некадашњем саборцу из Сребренице Сабахудину Мухићу.

Одбрана, међутим, тврди да је цела оптужница заснована на исказу заштићеног сведока О-1 који је некредибилан, јер је у питању, како тврде, „психички болесна особа“. Када је Орићев бранилац Лејла Човић рекла да та особа има психичких проблема, судија у процесу ју је опоменула, али јој је пре тога дозволила да изнесе све информације којима је покушала да оспори темеље оптужнице!

– У само годину дана он потпуно мења свој исказ. Када је саслушаван у августу, сведок је навео да је Орић 12. јула 1992. године у Залазју убио Слободана Илића, ратног заробљеника, док само годину дана раније то нигде не помиње. Чак и када је давао исказ 2003. године навео је потпуно другу особу која је убила Слободана Илића. Неколико сведока који тврде да су посматрали улазак Армије БиХ у Залазју наводе да су видели Орића и чули га како говоре да се нико од заробљеника не сме дирати и да ће им судити војни суд. Заробљеници су одведени у затвор и судбина им је потпуно другачија од онога што тврди О-1 – навела је Лејла Човић.


Извор: Vesti.online

Оставите коментар

Оставите коментар на Суђење Орићу као фарса од почетка

* Обавезна поља