UNESCO_0_0_468X10000Годишње заседање Генералне скупштине УН у Њујорку Томислав Николић и Ивица Дачић искористили су да укажу на опасност по српску културну баштину уколико Косово буде примљено у Унеско.

Шеф српске дипломатије и председник Србије су у одвојеним сусретима на Ист риверу представили делегацијама чланица међународне заједнице противљење Београда евентуалном чланству Приштине у организацији УН за образовање, науку и културу, преносе агенције.

И док су Дачић и Николић указивали на уништавање српског културног наслеђа на Косову, истовремено је премијер Косова Иса Мустафа, како преноси портал „Коссев”, такође у Њујорку наставио лобирање за пријем Приштине у Унеско.

На састанку министара спољних послова чланица Унеска на Ист риверу, Дачић је указао на „акте вандализма с којима се Србија суочава још од 1999. на Косову”, посбено указавши на „опасност у којој се налази наше културно наслеђе на КиМ”.

„Ја сам изнео чињенично стање, истакао да се на Косову налазе четири објекта под заштитом Унеска. Наравно, осим тог физичког уништења, истакао сам и чињеницу да су на готово свима њима исписани графити Исламске државе, против које се данас бори читав свет”, рекао је Дачић, признајући да ће дипломатска борба за спречавање пријема Косова у Унеско бити тешка. Како каже, иако већина земаља схвата сложеност ове теме, оне су признале једнострано проглашену независност Косова.

„Да ли ћемо успети? Понекад није важно да ли сте у праву, већ какви су бројеви. Тренутно нису на нашој страни, али указујемо на то да је овде реч о специфичном прилазу верском и културном наслеђу, његовом уништењу и да нема никакве разлике да ли то чини Исламска држава или било ко други, па тако и на КиМ”, додао је Дачић, који је на скупу у Њујорку затражио да Косово не буде „награђено” пријемом у Унеско због уништавања споменика културне и историјске баштине на том подручју.

Судећи по саопштењу из Председништва Србије, Београд ће јаснију подршку добити од Египта, са чијим се председником, генералом Абделом Фатахом ел Сисијем сусрео шеф српске државе на маргинама ГС УН. Том приликом, председник Николић је, како је саопштено, пренео египатском колеги аргументе Србије против пријема Приштине у Унеско. Сиси је обећао да ће „у духу традиционалног пријатељства Египта и Србије, имати велико разумевање за српске ставове”. Египат је иначе једна од 26 чланица Извршног савета Унеска које не признају Косово, насупрот њих 32 које су га признале. Укупно 58 чланица овог тела изјашњаваће се о пријему Косова на седници од 7. до 22. октобра у Паризу.

unesco 1

Будући да се тај датум ближи, јасно је да, судећи према писању портала „Косово север” (Коссев), ни приштинска дипломатија не губи време. Овај сајт пише да је косовски премијер Иса Мустафа отпутовао у Њујорк, како би на позив Барака Обаме присуствовао глобалном самиту лидера у борби против ИСИЛ-а и екстремизма.

У међувремену, Мустафа се састаје са више светских лидера из десетина земаља и из неких од водећих међународних и регионалних организација, тражећи „конкретну подршку за чланство Косова у Унеско”, пише „Коссев”. Приштини је подршку у томе пре неколико дана дао и Марти Ахтисари, пренело је тамошње министарство спољних послова. Он је тај став изнео приликом сусрета на којем је у Хелсинкију угостио заменика косовског министра спољних послова Петрита Сељимија у једнодневној посети.

Дачић: Кандидатура Приштине отежава бриселски дијалог

На самиту у Њујорку, Ивица Дачић је изнео став да је косовска кандидатура Приштине за Унеско пре него што су о тамошњем културном наслеђу разговарали представници Београда и Приштине у Бриселу – контрапродуктивна.

„Стављање ове теме на дневни ред (Извршног савета Унеска) пре него што смо о томе расправљали у дијалогу који се води у Бриселу представљало би даљу тешкоћу у нашем дијалогу”, рекао је Дачић.

Србија ће, како је јуче пренео Танјуг, уврстити питања статуса СПЦ, као и српске културне баштине и имовине на Косову и Метохији међу теме за наставак дијалога Београда и Приштине. То је један од разлога због којих је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић јуче отпутовао у дводневну посету Бриселу.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Борба за УНЕСКО – Ахтисари подржава Приштину

* Обавезна поља