rade-serbedzija-printskrin-1393081042-449989САРАЈЕВО Неколико десетина у протесту најупоријих грађана Сарајева, који већ две недеље изражавају незадовљство социјално-економском ситуацијом у земљи, окупило се и јуче испред зграде Председништва БиХ и блокирало градски саобраћај. То је изазвало бес пролазника.

Пролазници су негодовали због свакодневне блокаде раскрсница у центру града, због које ни трамваји не саобраћају на неким линијама. Поједини међу њима су се упустили у верблне сукобе са демонстрантима.

МУП Кантона Сарајево дан раније упозорио је на могућност нереда и насиља на јучерашњим протестима.“Располажемо сазнањима да се у одређеним деловима града организују групе младих особа које планирају да окупљање грађана у суботу искористе за насилне протесте усмерене према објкетима институција Кантона и БиХ, те полицији“.

Нермин Пећанац, министар унутрашњих послова Кантона Сарајево пред јучерашње демонстрације потврдио је како се полиција налази у „ћорсокаку” да чак нема могућности да реши проблеме које изазивају групице од по стотинак демонстраната: „Полиција се обрела у незавидном положају… Ако протерамо демонстранте из Титове улице, они ће се већ сутра вратити у Алипашину улицу”, рекао је Пећанац и оценио да би проблеме требало решавати на вишим нивоима власти, уместо да се то препушта полицији.

Пленум грађана Сарајева, који стално позива Сарајлије да изађу на протесте, изгласао је четири захтева које је у међувремену усвојио Колегијум Скупштине Сарајевског кантона. Очекује се да ће те захтеве усвојити и кантонални посланици на заседању у понедељак.

Осим успостављања експертске владе и ревизије плата и бенифиција носилаца јавних функција у Кантону, односно и њиховог усклађивања са економскм ситуацијом, Пленум грађана Сарајева захтева ревизију обављенеприватизације и, најзад, успостављање независне комисије за утрђивање чињеница о дешавањима од 7. фебруара ове године, када су избили најжешћи сукоби.

Истраживање бруталног наступања полиције према демонстрантима током протеста у Тузли и Сарајеву од 5. до 9. фебруара“, затражила је и Међународна организација за заштиту људских права „Хјуман рајтс воч”. У њеном извештају се наводи да је потпуно неприхватљиво што су припадници полиције користили прекомерну силу против демонстраната, укључујући жене и децу, како на улицама, тако и у притвору.

Из те организације наводе да власти БиХ морају да да предузму мере против оних који су одговорни за насиље. Истовремено се тражи и истрага о околностима примене силе полицијских органа против новинара.

Мирни протести одржани су јуче и у многим другим градовима у Федерацији БиХ, између осталих, у Мостару и Тешњу, а незадовољним Сарајлијама се јуче придружио и глумац Раде Шербеџија који је за локалне медије изјавио да је изишао на демонстрације јер подржава оправдане протесте грађана.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Сукоб пролазника и демонстраната у Сарајеву

* Обавезна поља