kolinda-grabar-kitarovic-1(4)Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изјавила је данас да је премијеру Зорану Милановића упутила допис с предлогом да се оснује државни одбор који би утврдио најбољи начин за обележавање 20-годишњице војно-полицијске акције „Олуја“.

„Идемо се о томе договорити, основати државни одбор и кроз то видети на који начин ћемо најбоље обележити Олују, хрватску победу, али и одати почаст свим жртвама“, рекла је Китаровић у Загребу.

Она је додала да око прославе „Олује“, једног од наславнијих датума у новијој хрватској историји, не треба да буде подела. У државном одбору би, према предлогу, били представници њеног и Милановићевог кабинета, Сабора, парламентраних странака, војске, полиције, али и команданти „Олује“.

У јавности се недавно појавила информација да Милановић и Китаровић сагласни да се ве године, 5. августа, „Олуја“ обележи у Книну и у Загребу, где би послеподне била одржана војна парада. То је потврдио и хрватски министар одбране Анте Котромановић.

Одмах потом такву идеју напали су представници дела ратних инвалида и ветерана, који већ месецима протестују у шатору испред Министарства бранитеља и траже смену челника тог министарства.

Они су изразили неслагање с прославом Дана победе и домовинске захвалности у Загребу и оценили да пресељењем прославе из Книна у Загреб „неки политичари покушавају да промене историју“.

Договор око прославе „Олује“ у Загребу и Книну критиковао је и челник странке из које долази и председница државе, опозиционе Хрватске демократске заједнице, Томислав Карамарко. Он је рекао да то „непотребан експеримент“ који уноси раздор.

Загребачки Јутарњи лист објавио је данас да је премијер, односно Влада одлучила да има задњу реч око начина обележавања 20. годишњице „Олује“, па је у процедуру упутила одлуку према којој ће се прослава Дана победе и домовинске захвалности 5. августа обележити традиционално у Книну, али и послеподне у Загребу великим војним мимоходом.

Јутарњи лист – Сукоби у хрватском државном врху око обележавања „Олује“

ЗАГРЕБ — Хрватски државни врх се сукобио око обележавања 20-годишњице војне акције “Олуја”, пише „Јутарњи лист“.

То све више нарушава ионако лоше односе између хрватског премијера Зорана Милановића и председнице Колинде Грабар Китаровић.

Влада је, како је незванично потврђено за “Јутарњи лист”, у процедуру упутила одлуку према којој ће се Дан победе традиционално прославити у Книну, али затим и увече војном парадом у Загребу.

Међутим, у канцеларији председнице Колинде Грабар Китаровић, како истиче “Јутарњи”, нису скривали незадовољство због те одлуке хрватске владе.

“Председница се не слаже са одлуком да се прослава ‘Олује’ одржи истог дана, нити је та одлука донесена у договору са њим. Штавише, нико се са председницом као врховном заповедницом није ни консултовао око тога”, истичу из канцеларије председнице Хрватске и наводе да је ово само још један пример ароганције владе.

Како наводе, жао им је што није основан државни одбор у који би била укључена и канцеларија председнице, а који би потом одлучивао о прослави “Олује”.

“Нико није консултовао ни струку да се уопште види да ли је изводљиво такву прославу одржати у једном дану”, наводе из канцеларије Колинде Грабар Китаровић.

Како истиче “Јутарњи”, премијер Милановић је још прошле недеље најавио да ће прослава 20 година од акције “Олуја” бити организована у Книну, али и “пуно грандиозније у Загребу”.

Осим тога, Милановић је навео да је на састанку са председницом Китаровић договорено да ће прослава акције “Олуја” имати две манифестације, у Книну и Загребу.

“Ту се слажемо. У Книн треба отићи, тамо је пре подне барјак, а након тога у Загребу треба бити војна парада. Учествоваћу на оба догађаја”, рекао је Милановић пре неколико дана.

Међутим, из канцеларије председнице убрзо су демантовали договор о прослави “Олује”.

Како се наводи, Колинда Грабар Китаровић је о томе већ изразила свој став.

Према њеном мишљењу, Дан победе би требало обележити 4. августа у Загребу војном парадом, а онда 5. августа свечаним програмом у Книну.

Извор “Јутарњег листа” из Банских двора истиче да је председница осим тога упозорила да би прослава у Загребу требало да буде увече и “што касније, јер је то средина лета, када је јако вруће”.

Међутим, како се истиче, све је то демантовано из владе након што је шеф ХДЗ-а Томислав Карамарко поручио да би прослава требало да се организује само у Книну.

Иако је председница Хрватске према уставу врховна заповедница оружаних снага, она не може да опозове одлуку владе јер се њено заповедање војском односи само на ратно стање, истиче “Јутарњи”.


Извор: Б-92, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сукоби Китаровић-Милановић око прославе „Олује“

* Обавезна поља