putin-netanijahu-1ТЕЛ АВИВ — Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изразио разочарање Израела због одлуке Москве да укине забрану продаје противракетног система одбране С-300 Техерану.

Нетанијаху је данас то у телефонском разговору пренео руском председнику Владимиру Путину.

„Нетанијаху је рекао Путину да ће одлука Русије само учинити да Иран постане агресивнији у региону и запрети безбедности Блиског истока“, наведено је у саопштењу из премијеровог кабинета.

У разговору који је трајао скоро један сат, Путин је настојао да одагна забринутост због своје одлуке.

„Телефонски разговор измедју руског председника Владимира Путина и израелског премијера Бењамина Нетанијахуа уприличен је на инацијативу израелске стране“, наведено је у саопстењу Кремља у коме се додаје: “ У вези са забринутошћу око уклањања ембарга, изражене од стране Бењамина Нетанијахуа, Владимир Путин је објаснио у детаље логику акције руског руководства.“

На основу председничког декрета скинута је забрана да се испоручи ракетни шитем Ирану преко територије Русије или ван ње авионима или бродовима који плове под руском заставом, подсећају израелски медији. Након разговора с Путином, Нетанијаху је такође рекао да одлука да се укине забрана продаје система С -300 Ирану представља директан резултат нуклеарног споразума измедју Техерана и светских сила.

„Након тог споразума о оружју има ли икога ко још озбиљно тврди да ће тај споразум с Ираном учинити Блиски исток безбеднијим?“ упитао је Нетанијаху.

Путин је у понедељак потписао декрет којима се укида забрана испоруке одбрамбеног система С-300 ирану. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је то у светлу напретка у нуклеарним преговорима с Ираном и да нема више потребе за ембаргом.

Израелски министар одбране Моше Јаалон изјавио је данас да је продаја тог ракетног система директна последица споразума постигнутог у Лозани раније овог месеца.

Владимир Путин: Ракете С-300 имају одбрамбену улогу

У телефонском разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанјахуом руски председник Владимир Путин је истакао да ракетни систем С-300 има одбрамбену улогу и да неће представљати претњу за Израел или било коју другу земљу на Блиском истоку.

Путин је уверио израелског премијера Бенјамина Нетнјуахуа да укидање ембарга на увоз напредних С-300 система противваздушне одбране у Ирану неће угрозити безбедност Израела, саопштила је прес-служба Кремља.

„Телефонски разговор између руског председника Владимира Путина и израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа уприличен је на инацијативу израелске стране“, наводи се у саопштењу и додаје да је у вези са забринутошћу око уклањања ембарга, изражене од стране Бенјамина Нетанјахуа, Владимир Путин објаснио у детаље логику акције руског руководства.


Извор: Спутњик, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Телефонски разговарали Путин и Нетанијаху

* Обавезна поља