Zorana-Mihajlovic-5БЕОГРАД – Потпредседница Владе Зорана Михајловић крајем 2012. потписала је, као тадашња министарка енергетике, са фирмом „Суцурум Еqуитy Партнерс“ (у даљем тексту СЕП) споразум о изградњи соларне електране снаге 1000 МW, вредне око две милијарде евра, због кога ова фирма сада од Србије на име наводне претрпљене штете потражује 160 милиона евра.

Наиме, Србија се обавезала да ће СЕП обезбедити 3.000 хектара за градњу електране, али су представници ове фирме на крају оценили да им одговара само 200 понуђених хектара од укупно 30.000 колико је Влада нудила на више парцела.

Очигледно је да је министарка Михајловић, свесно или не, насела на превару чији је циљ био да се ојади држава Србија, што произилази из основних чињеница о овом спорном уговору у који смо имали увид.

„Из површних састанака са представницима СЕП је јасно да се ради о људима који немају никакво искуство или предзнање из области енергетике. На први поглед је било јасно да је у питању превара, прање новца или јефтина куповина земљишта“, наводи извор „Ало!“ упућен у овај посао и објашњава да министарка изгледа није сматрала за потребно чак ни да преко интернета провери кредибилитет партнера, као и да јој није било чудно да соларни парк ове величине (1.000 МW на 3.000 ха) не постоји нигде у свету, а да га неко гради у Србији која и није земља са баш много сунца у односу на неке друге европске земље.

„Министарка је занемарила чињеницу да изградња оваквог објекта није предвиђена Стратегијом развоја енергетике Србије и да је сва енергија из ове електране била предвиђена за извоз, што не доприноси испуњавању обавеза Србије према ЕУ о повећању производње из обновљивих извора енергије. Такође, Србија нема техничке могућности за балансирање овако велике електране (а то је преузела уговором), па је директно угрожена безбедност снабдевања потрошача у Србији“, објашњава саговорник „Ало!“

Поред наведеног, Србија је преузела и обавезу улагања у инфрастуктуру до 10 милиона евра, као и плаћање пенала од милион евра за случај кашњења у извршавању својих обавеза. Занемаривањем свих ових чињеница, министарка Зорана Михајловић је изложила Србију ризику плаћања велике одштете.

zorana-solarna energija

Михајловићева: Нисам крива ја, Влада и Динкић су тако одлучили

Из кабинета потпредседнице Владе и министарке Зоране Михајловић кажу да је одлуку о потписивању споразума о изградњи соларног парка са “Оне Гига Солар Парк инцубатор д.о.о.” и “Сецурум Еqуитy Партнерс Интернатионал Лтд”, донела тадашња Влада Србије, на предлог Министарства финансија и привреде, које је било први потписник споразума, као и да је споразум потписан на основу закључка Владе од 25. октобра 2012. године. Иначе, на челу тадашњег Министарства финансија и привреде био је Млађан Динкић.

„Министарство енергетике, развоја и заштите животне средине (на чијем је челу била проф. др Зорана Михајловић) које је заједно са ЕПС-ом и ЕМС-ом радило на припреми овог споразума у његовом техничком делу, од самог почетка је имало низ примедби на овај документ. Службе тадашњег Министарства енергетике су, као и увек, прибавиле веродостојан извештај о потенцијалном партнеру од стране реномиране међународне кредитне институције и обавестиле о томе службу Министарства финансија, које је водило преговоре“, наводе у кабинету Зоране Михајловић.

У кабинету министарке додају да је држава извршила своје обавезе према “Сецурум Еqуитy Партнерс”, јер је за изградњу соларног парка тој компанији понуђена чак десет пута већа површина од тражених 3.000 хектара.

„Италијански партнери су обишли парцеле на територији шест општина у Србији, али су од понуђених 30.000 хектара одабрали површину мању од 200 хектара, за коју су рекли да им једино одговара. Наша страна је предложила да на тој површини изграде соларне панеле снаге 100 мегавата, што би био такође значајан енергетски капацитет за Србију. Међутим, ни та инвестиција није почела да се реализује“, појашњавају у кабинету Зоране Михајловић.

Угрозила и животну средину

Иако је у време потписивања овог споразума Зорана Михајловић била и министар за заштиту животне средине, Споразум не предвиђа обавезу СЕП да по завршетку рада електране уклони и одложи соларне панеле са површине од 3.000 хектара колико је потребно за рад овакве електране.


Извор: А л о

Оставите коментар

Оставите коментар на Сумњиви послови Зоране Михајловић

* Обавезна поља