savim-dagdelen-1БЕРЛИН – Посланица немачке левице (Die Linke) Севим Дагделен, чланица Одбора за спољну политику немачког савезног парламента, дигла је незапамћену прашину када је за говорницом Бундестага рекла да комплетну владу у Приштини чине припадници бивше терористичке ОВК као и да је у сенци немачких тенкова на Косову управо ове 2015. године обновљена иста та терористичка организација која је терором преплавила и суседне земље попут Македоније.

Излагање немачке посланице турског порекла у неколико наврата је изазвало салве громогласног аплауза посебно када је говорила о томе шта је на Косову учињено у минулих 16 година.

Изневши озбиљне и тешке оптужбе на рачун врха власти у Приштини, Дагделенова је 19. јуна на седници немачког парламента рекла шта мисли о захтеву владе Ангеле Меркел  и НАТО да се немачким војницима у саставу Кфора одобри још 45 милиона евра! Подсетивши да су Немци у саставу Кфора на Косову присутни већ 16 година, поентирала је рекавши да за све то време ниједан од циљева – да Косово постане стабилно, мултиетничко и демократско – није остварен.

Она је подсетила и да припадници ОВК, учесници терористичког напада недавно ликвидирани у Куманову, на Косову сахрањени као хероји, на гробљу мученика и у присуству високих званичника. Она је за говорницом Бундестага изрекла и да је Косово место одакле, када је реч о Европи, одлази највише бораца за Исламску државу Ирака и Сирије и то испред носа НАТО и „војске коју смо тамо послали“.

„Мислим да Немачка не може да настави с подршком великоалбанском национализму који промовише ОВК и терористичким центрима попут Косова који доносе насиље не само у регион већ и на Блиски исток.

Она је нагласила и да је протеклих година Косово напустило на стотине хиљада Срба и Рома те је стога равнотежа у том смислу потпуно уништена. Посланица је подсетила немачке колеге и на прошлогодишњу сензационалну изјаву бившег канцелара Немачке Герхарда Шредера да је бомбардовање Југославије било незаконито.

– Ја вас питам које сте последице ви извукли из те изјаве. Бундесвер је на Косову као резултат кршења међународног права, а политика Немачке тамо никада није била неутрална. Нису нам потребни немачки војници на Балкану који ће подржавати једну или другу страну и стајати у заштиту кршења међународног права… Треба нам повратак на међународно право, јер само то може бити основ за миран суживот у Европи – казала је Дагделенова и додала да земље ЕУ које нису признале независност Косова – Кипар, Румунија, Шпанија, Грчка и Словачка – треба да упозоре немачку владу на кршење међународног права на Косову.

– Ово је чисто лицемерје – рекла је праћена бурним аплаузом.

Дагделенова је на крају поручила је кључ трајног мира у Европи политика без двоструких стандарда. Она се заложила и да Немачка треба да се врати мирољубивој спољној политици Вилија Бранта како њени војници више никада не би напустили немачко тло.

„Надам се да Србија неће подлећи притиску и увести санкције Русији“

Севим Дагделен је недавно поставила питање немачкој влади какав је став Немачке о односу Србије према санкцијама Русији. Она је тада за Дојче веле рекла да се нада да Србија неће подлећи притиску и увести санкције Русији. „Надам се да Србија неће подлећи притиску Берлина нити се одрећи добрих односа са Русијом, рекла је и додала да време диктата у спољној политици мора да припада прошлости. „Они који поново баратају претњама заправо стварају опасност од рата у Европи. То не смемо да дозволимо“, истакла је немачка посланица.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Посланица Бундестага о албанском тероризму

* Обавезна поља