Кина је спремна да заједно са Русијом поведе свет на пут одрживог развоја, рекао је кинески председник Си Ђинпинг на састанку са Владимиром Путином.

„Суочени са колосалним променама нашег времена у глобалним размерама, без преседана у историји нашег времена, спремни смо са нашим руским колегама да дамо пример одговорне светске силе и одиграмо водећу улогу у успостављању тако брзо променљивог света на путању одрживог и позитивног развоја“, додао је кинески председник.

Такође је изразио спремност за размену мишљења са Путином о међународној агенди и питањима од заједничког интереса.

Председник Русије је са своје стране приметио да спољнополитички тандем Москве и Пекинга игра кључну улогу у обезбеђивању глобалне и регионалне стабилности.

„Покушаји да се створи једнополарни свет су попримили једну апсолутно ружну форму и потпуно су неприхватљиви. Јако ценимо уравнотежено стајалиште наших кинеских пријатеља по питању украјинске кризе“, рекао је Путин кинеском председнику.

„Заједно се залажемо за формирање праведног, демократског и мултиполарног светског поретка заснованог на међународном праву и централној улози УН, а не на неким правилима која је неко смислио и покушава да наметне другима, а да није ни објаснио. шта је то“, наставио је руски председник.

Поред тога, руски лидер је похвалио уравнотежену позицију Пекинга о украјинској кризи.

Путин је поновио подршку Кини у вези Тајвана, потврдивши политику „једне Кине“ и осудио „провокацију САД“, алудирајући на посету Тајвану високих америчких званичника, међу којима је била председница Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси.

Састанак Путина и Си Ђинпинга одржао се на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Самарканду. Међу главним темама о којима се разговарало је јачање потенцијала организације у области обезбеђења безбедности и стабилности, јачање економских веза, развој транспортне међуповезаности и јачање културне и хуманитарне димензије организације.

Чланице ШОС-а су Кина, Русија, Индија, Казахстан, Киргистан, Пакистан, Таџикистан и Узбекистан.

Иран је до сада имао статус посматрача, попут Белорусије и Монголије.

Јерменија, Азербајџан, Камбоџа, Непал, Шри Ланка и Турска сматрају се земљама партнерима ШОС-а.


Извор: Восток/ЦЕОПОМ Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Сусрели се Путин и Си Ђипинг

* Обавезна поља