Министарство унутрашњих послова забранило је одржавање Параде поноса, шетње у оквиру „Европрајд” 2022, која је планирано да буде заказана за суботу, 17. септембра у Београду, као и породичне шетње у организацији „антиглобалиста”.

Разлог је безбедност, јер је за тај дан заказан контраскуп и постоји опасност од сукоба те две групе.

–Након обављене безбедносне процене утврђено је да постоји висок ризик да ће безбедност учесника обе шетње на најављеним трасама бити угрожена, као и безбедност других грађана. Имајући у виду да, према пријавама, обе шетње треба да се одрже у непосредној близини, наводи се у саопштењу.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је истакао да је припадницима Министарства унутрашњих послова, поред борбе са свим облицима криминала, основни задатак брига о очувању јавног реда и мира и гарантовање безбедности и имовинске сигурности сваког грађанина.

„Управо због тога Министарство унутрашњих послова не дозвољава одржавање две шетње – ‘Европрајда’ и ‘антиглобалиста’. У тренутној геополитичкој ситуацији и тензијама у региону, бесмислени сукоби на улицама Београда отежали би позицију наше земље, угрозили безбедност учесника шетњи, али и других грађана”, рекао је министар Вулин.

„Апелујем на све да поштују закон и да своје личне и политичке интересе ставе на страну и не угрожавају ни своју ни туђу безбедност”, поручио је министар полиције.

МУП одбио жалбу организатора

Жалба коју су организатори „Европрајда“ јуче уложили на одлуку Министарства унутрашњих послова о забрани параде поноса, одбијена је, потврдио је координатор „Европрајда“ Горан Милетић.

Један од организатора Европрајда 2022 Горан Милетић рекао је вечерас да је од МУП-а стигло другостепено решење којим полиција забрањује руту шетње коју су припадници ЛБГТ пријавили за суботу 17. септембар и да ће се жалити Управном суду.

Он је рекао за Танјуг да је решење стигло пола сата пре завршетка рока од 24 часа, у коме се како каже, побијају наводи због којих су се ЛГБТQ жалили, а међу којима је тврдња да ће постојати међусобни сукоби са противницима Европрајда.

„То је потпуно невероватно, будући да смо ми мирни грађани. Никада се нисмо ни са ким сукобљавали када смо имали Београдпрајд, никога не нападамо и ни у какве сукобе не улазимо, поручио је Милетић.

Горан Милетић, један од организатора Прајда – Фото: Танјуг

Милетић је навео да је МУП у решењу навео да је потпуно ирелеватнтно да ли неко напада лЛГБТ заједницу или да су они мирни, већ да МУП може да забрани скуп, што је како каже Милетић, супротно са правилима Суда за људска права.

„Ми користимо правне механизме и наредни корак је да ћемо се одмах жалити Управном суду, што пре то буде могуће”, рекао је Милетић и додао да та заједница поштује закон, али и да са друге стране очекује да се њихова људска и уставна права у потпуности поштују.

Милетић је изразио очекивања да ће Управни суд у року од 24 сата донети јасну одлуку кољом се, истиче Милетић, одлука МУП-а понистава.

„Уколико се то не деси видећемо шта су нам следеће опције, али ми очекујемо да се сви окупимпо и шетамо како је планирано 17. септембра”, поруцио је Милетић.

МУП је раније саопстио да је на основу закона о јавном окупљању у складу са Уставом донео решење да не дозволи шетњу учесника европрајда, као ни учесника породичне шетње у организацији „Антиглобалиста” у суботу.

Кристофер Хил позива на шетњу

Кристофер Хил – Фото: Николас Кам/АФП/Профимедиа

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Kристофер Хил изјавио је данас (уторак) на Међународној конференцији о људским правима у оквиру Европске недеље поноса да је сигуран да ће Парада у суботу да функционише, јер су многи људи радили на томе. Министарство унутрашњих послова Србије је претходно било забранило одржавање Параде у суботу 17. септембра „из безбедносних разлога“,

„Морамо да ставимо љубав у центар овог питања“, рекао је амбасадор САД у Београду Kристофер Хил осврћући се на права ЛГБТ заједнице. Хил. Рекао је да би волео да каже да је његова земља решила све проблеме по том питању, али да није тако, да и њима по том питању предстоји много посала, али да види велике помаке

Он је похвалио говор премијерке Србије Ане Брнабић на отварању Међународне конференције о људским правима у оквиру Еуропеајда. Са друге стране, ЛГБТИ-активисти су мандатарки током њеног говора добациваи да желе шетњу у суботу, да не желе флоскуле, већ одговоре.

Амбасадор Француске Пјер Kошар поручио је на истом догађају да би био помак ако би људи успели да шетају у суботу у Београду. Поручио је да се ствари не могу узимати „здраво за готово“ када је реч о људским правима.

„Kолективно се сусрећемо са конзервативизмом. Морамо бити јасни, борба против дискриминације мора се настивити“, казао је Kошар и додао да се „радује да све види на улици у суботу“.

Амбасадорка Шведске Аника Бен Давид рекла је да је ово први Еуропрајд ван Европске уније и да то није било лако организовати, али да се нада да ће Београд омогућити да све иде по плану.

„Нема Еуропрајда без шетње“, истакла је шведска амбасадорка, а њен норвешки колега Јорн Еуген Јелста да су „очи Европе упрте у Србију“ ове недеље и да је ово прилика да земља искорачи у ширењу људских права.

Милетић – Сигурно ћемо шетати

Представник организатора Еуропрајда у Београду Горан Милетић изјавио је данас да ће се жалити на одлуку Министарства унутрашњих послова да забрани шетњи у суботу и поручио да су разочарани.

„Данас у 14.15 добили смо обавештење од МУП-а да се не дозвољава пријављени скуп на рути коју смо пријавили“, рекао је Милетић новинарима и објаснио да је та одлука неуставна и да разумеју разлоге које се тичу безбедности, али да траже да се њихова људска права поштују.

„У сваком случају ми шетамо, не постоји начин да не шетамо“, поручио је Милетић.


Извор: Политика/Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на МУП потврдио забрану а Хил позива на „шетњу“

* Обавезна поља