Bratislav-gasicМОСКВА — Министар одбране Братислав Гашић изјавио да после катастрофалних поплава Србији предстоји озбиљан посао на санацији терена.

Он је додао да ће бити уложен напор да се стање у Обреновцу санира у најбржем могућем року.

У осврту на тренутну ситуацију на терену министар је истакао да је разговарао са генералом Љубишом Диковићем, начелником Генералштаба и штаба одбране од поплава у Шапцу и да је ноћас прошла физичка опасност која је требало да дође од таласа из Хрватске.

„Сад нам предстоји асанација терена, биолошка деконтаминација, дератизација, дезинсекција свих подручја погођених поплавама. Много воде је остало на ораницама, много је остало у кућама“, рекао је Гашић новинарима у Москви.

Према његовим речима, пре него што се грађани врате у домове предстоји и посао прегледа кућа на поплављеним подручјима, пре свега од грађевинских експерата да се куће не сруше, јер је ту било много воде.

„Очекујем да се у наредних десетак дана свим нашим расположивим снагама и тај посао заврши. То је један озбиљан посао као и овај претходни који смо имали, али појављивање инфекција може бити опасно као што је била и физичка опасност“, рекао је Гашић. Како је навео, у појединим подручјима биће потребно доста времена за повратак нормалном животу.

„Трудимо се да Обреновац санирамо у најбржем могућем року и зато и јесте огромни број јединица АБХО ту стациониран, као и велики број пратећих јединица, инжењерије, да би та штета могла да се санира“, рекао је Гашић.

Он је истовремено одбацио наводе које су пренели поједини медији да војска није имала довољно гумених чизама.

Само злонамерни или злуради су могли да дају такве коментаре. Војска Србије је била уз свој народ свих осам дана и сада кад је та несрећа прошла војска има апсолутно све што је потребно да одговори изазовима, и спремна је за све изазове“, поручио је Гашић, додајући да је војска један од најорганизованијих система.

„Русија шаље агрегате и пумпе за воду“

Руско Министарство одбране послаће Србији техничку опрему за асанацију терена после поплава, изјавио је данас министар одбране Србије Братислав Гашић након разговора са руским колегом Сергејем Шојгуом.

Гашић је српским новинарима након разговора рекао да је Шојгу током састанка наредио да се Србији пружи помоћ у агрегатима, пумпама и другој техници неопходној за асанацију терена после поплава.

Он је пренео захвалност премијера Србије Александра Вучића зато што су руски спациооци у последњих седам дана несебично пружали помоћ Србији.

Рекао је да је договорен наставак даље војне и војно-образовне сарадње две земље и најавио да ће у јуну или на јесен бити завршени споразуми који се чекају скоро две године.

Гашић је прецизирао да је реч о робном кредиту од милијарду и 428 милиона долара за куповину авиона Миг.

На питање да ли је било речи о помоћи војсци у опреми, он је казао да Војска Србије „има апсолутно све што јој треба да одговори на много веће изазове“.

„Војска је један од најорганизованијих система у нашој земљи“, казао је он.

Гашић је навео и да у наредних десетак дана предстоје асанација терена, биолошка деконтаминација, дератизација, дезинсекција свих поплављених подручја.

По његовим речима, биће урађена и грађевинска експертиза оштећених објеката.

Шојгу је током разговора изразио жаљење због погибије људи у поплавама, рекавши да зна за храброст српског народа у време док је био министар за ванредне ситуације.

Шојгу и Дачић су се срели током Међународне конференције о безбедности која се одржава у Москви, а на којој је Гашић једини министар одбране из европских земаља, не рачунајући чланице Заједнице независних држава.

Русија као организатор конференције није позвала чланице НАТО-а.

Гашић са белоруским колегом о унапређењу сарадње

МОСКВА – Министар одбране Братислав Гашић састао се данас са белоруским колегом Јуријем Жадобином којем је пренео захвалност на помоћи белоруских спасилаца жртвама поплава у Србији, као и на подршци територијалном интегритету Србије кад је реч о Косову.

Министри су се на састанку на маргинама московске конференције о међународној безбедности сложили да војну сарадњу две земље треба ускладити са нивоом укупних односа.

Гашић се захвалио Жадобину на брзој реакцији Минска на катастрофалне поплаве у Србији, истакавши да је Белорусија одмах после Русије пружила потребну помоћ и доказала своју солидарност.

Предложено је и да се у наредном периоду усагласи општи правни оквир за дефинисање споразума о војној сарадњи који би био потписан током наредног сусрета.

Као тешњи облици војне сарадње издвојени су област војног образовања, војне медицине и ремонт резервних делова наоружања и војне опреме.

Такође, поводом 100 година од почетка Првог светског рата двојица министара су истакли неопходност да се спрече покушаји ревизије историје.


Извор: Бета, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Сусрет Гашића са Шојгуом и Жадобином

* Обавезна поља