sergej-sojgu-1МОСКВА – Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изјавио је на отварању међународне конференције о глобалној безбедности, на којој учествује и министар одбране Србије Братислав Гашић, да постоји велики проблем утицаја обојених револуција на глобалну безбедност и истакао да су оне значајан фактор дестабилиације у многим регионима света.

Међу негативни примерима он је поменуо и „рат против Србије“.

„Феномен обојених револуција постаје значајни фактор дестабилизације ситуације у многим регионима света. Под изговором ширења демократије народу се намећу туђе вредности. Социјално-економски и политички проблеми појединих држава користе се за смену национално оријентисаних влада режимима који се контролишу из иностранства“, рекао је Шојгу и додао да се то обезбеђује „покровитељима“ несметани приступ ресурсима тих држава.

Према речима руског министра, обојене револуције све више добијају облик оружане борбе, уз коришћење свих расположивих средстава, укључујући информативни рат и снаге специјалне намене.

„За појачање ефекта може се користити војна сила у пуном обиму. Рат против Србије, удари у Либији, мешање у сукоб у Сирији су потврда томе“, упозорио је Шојгу.

У сваком конкрентном сценарију, напоменуо је он, „поводи за страно мешање су били различити, али схема реализације је универзална: информативно деловање – војни притисак – смена политичког руководства и промена спољнополитичког и економског вектора државе“.

Како је додао, ако не полази за руком да се смени власт у земљи стварају се услови за оружани сукоб с циљем да се даље уздрма влада која није по вољи.

Рат против Југославије као негативни пример поменули су у својим говорима и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, који је говорио после Шојгуа, као и начелник Генералштаба оружаних снага Русије и заменик министра одбране Валериј Герасимов.

Валериј Герасимов: САД своје циљеве остваривала заобилажењем међународног права

Начелник Генералштаба оружаних снага Русије Валериј Герасимов, наводећи примере где су САД и њихови савезници своје војно-политичке циљеве остваривали у отвореној оружаној борбим, поменуо је операцију против Југославије, интервенције у Авганистану 2001. и Ираку 2003.

„Њихова једина разлика је била повод за започињање агресије која је у већини случајева вршена заобилазећи норме међународног права“, рекао је генерал и додао да је бомбардовање Југославије 1999. започето под изговором потребе заштите косовских Албанаца од „геноцида од стране београдских власти“.

У осврту на ситуацију у Украјини Герасимов је оценио да је конфликт у тој земљи, за разлику од раније „нараџасте револуције“, практично прерастао у грађански рат што изазива велику забринутост.

Како је истакао, одлучујућу улогу у освајању власти у Украјини, као и у „арапском пролећу“одиграле су екстремистичке организације које у свом саставу имају припремљене и добро опремљене борбене групе, које сада учествују у тзв. антитерористичкој операцији у југоисточним областима.

Он је такође упозорио да, с обзиром на ситуацију, Русија не може да остане равнодушна на догађаје и да ће морати да предузме „узвратне мере“, не прецизирајући какве.

На трећој по реду московској конференцији, за разлику од ранијих година, приметно је одсуство званичника земаља НАТО, које су представљене само на нивоу експерата.

На скупу учествују представници више од 40 земаља, од тога, поред домаћина, шест на нивоу министара одбране, као и представници пет међународних организација.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шојгу отворио конференцију о безбедности

* Обавезна поља